Papa o svetkovini Svih svetih

Sveti Otac osudio najnovija nasilja i potaknuo na molitvu za žrtve i oslobođenje svijeta od mržnje koja zloupotrebljava Božje ime sijući smrt.
Autor: IKA/Laudato/J.B. Photo: screenshot srijeda, 01. studenog 2017. u 18:31

Katolička Crkva danas slavi svetkovinu Svih svetih. Tom prilikom je u Vječni grad stigao veliki broj hodočasnika i turista, koji su se u podne okupili na Trgu sv. Petra da čuju Papine riječi. Duboko ožalošćen najnovijim terorističkim događajima u Somaliji, Afganistanu i jučer u New Yorku, Papa je oštro osudio nasilje, molio za preminule, ranjene i njihove obitelji te tražio od Gospodina da obrati srca terorista i oslobodi svijet od mržnje, ubilačke ludosti koja zloupotrebljava Božje ime sijući smrt.

- Svetkovina Svih svetih je naše slavlje ne zato jer smo dobri, već zato što je Božja svetost dotaknula naš život - rekao je Papa Franjo na početku svog nagovora, primjetivši kako sveci nisu savršeni primjeri, već osobe prožete Božjim Duhom.

- Oni sliče vitrajima na crkvama kroz koje ulazi raznobojno svjetlo. Sveci su prihvatili Božje svjetlo u svoja srca i prenose ga svatko prema vlastitoj boji. Svi su oni prozirni, jer su se trudili da očiste mrlje i tamne strane grijeha kako bi moglo proći kroz njih Božje svjetlo - rekao je Papa te istaknuo kako je to i cilj našeg života.

Osvrćući se na današnji odlomak Evanđelja, u kojem Matej govori o blaženstvima, papa Franjo je primjetio kako je to put sreće.

- Tko je uz Isusa blažen je i sretan. Sreća se ne sastoji u posjedovanju, niti u karijeri, već u tome da smo blizu Bogu i da živimo za ljubav – kazao je.

Blaženstva su, prema mišljenju Svetog Oca, sastojci za sretan život.

- Blaženi su ponizni koji prave mjesto Bogu, koji znaju i plakati s drugima i zbog svojih pogrešaka, blagi koji se bore za pravdu, milosrdni prema svima, čuvajući čisto srce i radeći uvijek na uspostavi mira. Oni žive radosno, ne mrze nikoga, pa i onda kada trpe, odgovaraju na zlo dobrim. Blaženstva ne traže neke veličanstvene geste ni nadčovječne pothvate, već život svakodnevnih iskustava i napora - objasnio je papa Franjo te primjetio kako sveci udišu zaraženi zrak zla svijeta, ali na svom putu ne gube nikada s vida opraštanje što ga je zacrtao Isus svojim blaženstvima.

- To je zapravo neka vrst karte kršćanskog života. Danas je dakle svetkovina onih koji su postigli taj cilj - dodao je Papa i primjetio kako to nisu samo sveci čija imena nalazimo u kalendarima, već sva braća i sestre, koje smo možda imali sreću susresti i upoznati.

- To je zapravo obiteljsko slavlje mnoštva jednostavnih i nepoznatih ljudi koji pomažu Bogu da svijet ide naprijed. Takvih ima i danas - rekao je Papa i dodao još jedno blaženstvo, o kojem nema govora u Evanđelju, već u Otkrivenju: Blago onima koji umiru u Gospodinu. Primjetio je kako smo pozvani sutra popratiti molitvama preminule kako bi zauvijek uživali u Božjem zajedništvu. Najavio je kako će sutra po podne posjetiti američko vojno groblje stotinjak kilometara južnije od Rima i takozvane Fosse ardeatine na rimskoj periferiji, gdje su nacisti 1944. zatrpali gotovo 350 rimskih civila i vojnika. Pozvao je vjernike da mu se pridruže u molitvi za pokoj duša žrtava rata i nasilja.

 

Da biste komentirali, prijavite se.