Papa osudio ''desakralizaciju'' vjere

Svečanim euharistijskim slavljima obilježena je svetkovina Tijelova - Presvetog Tijela i Krvi Kristove, kojim se od 13. stoljeća slavi uspomena ustanovljenja euharistije na Veliki četvrtak. Papa Benedikt XVI. upozorio je vjernike da ne doživljavaju euharistiju površno i pozvao na obnovu i proširenje odanosti Svetom Sakramentu.
petak, 08. lipnja 2012. u 00:00

Papa Benedikt XVI. je tijekom misnog slavlja na Tijelovo u Rimu upozorio katolike da ne obesvećuju svoju vjeru kako obredi potrošačkog društva ne bi potisnuli vjerske obrede. Iako je propovijedi izrazio zadovoljstvo što su neki obredi pojednostavljeni, Papa je izrazio žaljenje "što je svjetovni mentalitet 60-ih i 70-ih godina doveo slabljenja osjećaja svetosti".

"Kada bi, primjerice, u ime neke svjetovne vjere koja ne štuje svetost, odlučili ukinuti procesiju Tijelova, duhovno lice Rima bi nestalo", rekao je Papa. Upozorio je i da bi roditelji koji bi lišili djecu svih obreda u ime "desakralizacije" ostavili mjesta brojnim surogatima koji su nalaze u potrošačkom društvu i drugim obredima i znakovima koji bi im lako mogli postati idoli.

Papa Benedikt XVI. upozorio je vjernike da ne doživljavaju euharistiju površno i pozvao na obnovu i proširenje odanosti Svetom Sakramentu.

U zagrebačkoj prvostolnici svečano euharistijsko slavlje predvodio je kardinal Josip Bozanić, a pomoćni biskup zagrebački mons. Ivan Šaško u propovijedi je istaknuo kako se snagom pretvorbe na oltaru događa preobrazba svijeta.

"Euharistija je duhovna hrana koja nam govori da ne živimo samo hraneći svoje tijelo. Život treba osjećaje, odnose s drugim ljudima, susrete", rekao je Šaško i upozorio kako smo svjedoci da danas nedostaje komunikacije iako živimo u vremenu iznimnih mogućnosti sredstava komuniciranja.

Također je ustvrdio i da ništa na svijetu ne posvećuje ljudsku tjelesnost kao euharistija, danas kad je tijelo postalo idolom ili posvema obescijenjeno.

Izvor: HINA

Da biste komentirali, prijavite se.
Najčitanije
    [Error loading the WebPart 'najcitanijeRubrikaClanak' of type 'queryrepeater']
    [DbPathProvider.GetFileContent]: Zone 'vatikan' not found.