[FOTO]Papa Franjo otvorio Biskupsku sinodu za Amazoniju

Mnogi u Amazoniji nose teške križeve i očekuju nježnu ljubav Crkve - rekao je papa Franjo na misi prigodom otvaranja Biskupske sinode za Amazoniju.
Autor: vaticannews.va/Laudato/D.T. Photo: vaticannews.va/Laudato ponedjeljak, 07. listopada 2019. u 11:32
Papa Franjo u nedjelju 6. listopada u bazilici sv. Petra Svetom Misom otvorio je Biskupsku sinodu za Amazoniju. 
 
U homiliji se  osvrnuo na čitanja nedjeljne liturgije. Obraćajući se sudionicima Sinode napomenuo je kako smo primili dar da bismo bili dar i da si ne smijemo prisvojiti taj dar i sebe staviti u središte, jer ćemo inače postati službenici, od dara ćemo napraviti službu i nestat će besplatnosti, te ćemo na taj način na kraju služiti sebi i služiti se Crkvom. 
 
- Nismo tu radi neke koristi, nego radi služenja; besplatno smo primili i besplatno dajemo. Sva naša radost je u služenju, jer Bog je služio nama, učinivši se našim slugom. Pozvani smo služiti, stavljajući u središte Božji dar, a da bismo bili vjerni tom pozivu i poslanju, sveti nas Pavao podsjeća da dar moramo oživjeti. Dar koji smo primili je oganj, ljubav koja gori prema Bogu i braći. Oganj se ne može održati sam, ako sve ostane tako kako jest, ugušit će ga strahovi i brige. Ni na koji se način Crkva ne smije ograničiti na pastoral održavanja. Misionarska je revnost znak zrelosti kršćanske zajednice. Isus nije došao na zemlju donijeti povjetarac, nego vatru. Duh Sveti, darivatelj darova, oganj je koji oživljava dar – rekao je papa Franjo.
 
 Primijetio je da, kao što kaže sveti Pavao, nije nam Bog dao duha bojažljivosti, nego snage, ljubavi i razbora a da je razbor krepost koja daje da u svakoj situaciji razlučujemo i prepoznajemo svoje istinsko dobro i biramo prikladna sredstva. 
 
- Mudrost nije neodlučnost ili obrana, nego krepost pastira kako bi mudro služio, razlučivao i bio osjetljiv na novost Duha Svetoga. Oživjeti dar u ognju Duha Svetoga suprotno je od prepuštanja da stvari idu bez našeg zauzimanja. Neka Duh Sveti nadahne našu sinodu kako bi obnovila putove Crkve u Amazoniji, da se oganj poslanja ne ugasi. Božji oganj je toplina koja privlači i okuplja na jedinstvo; podržava se međusobnim dijeljenjem, a ne traženjem koristi. Međutim, oganj koji proždire rasplamsava se promicanjem vlastitih ideja, svoje skupine i uništenje različitosti kako bi se dopustilo sve i svašta. Evanđelju se ne služi snagom svijeta, nego Božjom snagom, ostajući uvijek u poniznoj ljubavi, vjerujući da je jedini način da se život zaista posjeduje izgubiti ga iz ljubavi – rekao je među ostalim Papa.
 
Biskupska sinoda za Amazoniju, trajat će sve do 27. listopada i raspravljati će se o novim putevima za Crkvu i za cjelovitu ekologiju. U tu raspravu bit će preko svojih predstavnika uključeni biskupi cijelog svijeta. 
 
Prvi put bit će omogućeno novinarima postavljanje izravnih pitanja i izvana putem medijske mreže tijekom izvješća o dnevnim radovima u 13.30 sati koji će se odvijati u Tiskovnim uredu uglavnom na talijanskom, engleskom, španjolskom, portugalskom i francuskom jeziku. 
 
Na sinodi će aktivno sudjelovati 184 člana među kojima će biti 6 članova drugih kršćanskih zajednica koje djeluju na području Amazonije. Glavni protagonisti bit će svakako urođenici: njihovi glasovi, zemlja, narodi i religije i vlade sa svojim svjedočanstvima i željom za jače uključivanje u opću Crkvu prema novim obzorjima ljudskog bratstva.

 
 
Da biste komentirali, prijavite se.