Papa u Berlinu govorio o slobodi

Papa Benedikt XVI. doputovao je danas u četverodnevni apostolski pohod Njemačkoj. Kako je rekao, došao je da bi se susreo s ljudima i govorio im o Bogu.
četvrtak, 22. rujna 2011. u 00:00
Papa Benedikt XVI. doputovao je danas u četverodnevni apostolski pohod Njemačkoj. "Premda je ovo putovanje službeni posjet, koji će ojačati dobre odnose između Republike Njemačke i Svete stolice, nisam došao zbog nekih političkih i gospodarskih razloga, kao što to čine naravno drugi državnici, već zato da susretnem ljude i da im govorim o Bogu", rekao je Papa tijekom svečanosti dobrodošlice priređene u dvorcu Bellevue, gdje se Papa susreo s njemačkim predsjednikom Christianom Wulffom.

Te riječi odražavaju smisao Papina putovanja u zemlju, u kojoj sve više prevladava vjerska ravnodušnost. Papa se preko predsjednika Wulffa obratio pučanstvu Berlina i cijele Njemačke.

U društvu, koje u svojim odlukama smatra pitanje istine prije nekom preprekom i daje naprotiv prioritet koristoljublju, uočavamo sve veću ravnodušnost prema religiji. Međutim, postoji potreba za nekom temeljnom poveznicom za naš suživot, u protivnom će svatko živjeti tako da slijedi vlastiti individualizam. Religija je jedan od tih temelja za uspješan suživot. Navodeći riječi reformatorskog biskupa Wilhelma von Kettelera, Papa je rekao da kao što religija treba slobodu, tako i sloboda treba religiju.

Činjenica da postoje vrijednosti kojima se nikako ne može manipulirati pravo je jamstvo naše slobode. Sloboda se razvija samo u odgovornosti prema jednom većem dobru. To dobro postoji jedino za sve zajedno; zato se moram uvijek zanimati također za moje bližnje. Sloboda se ne može živjeti bez odnosa rekao je Papa u svom prvom govoru tijekom pohoda Njemačkoj.

U ljudskom suživotu, nastavio je papa Ratzinger, nema slobode bez solidarnosti. To što činim na štetu drugima nije sloboda, već je čin prijestupa koji šteti drugima pa i meni samom. Mogu se ostvariti doista kao slobodna osoba jedino upotrebljavajući svoje snage također za dobro drugih. To vrijedi ne samo za privatno okruženje već također za društvo, rekao je Papa. Osvrćući se na načelo supsidijarnosti, Benedikt XVI. je istaknuo da društvo mora dati dovoljno prostora manjim strukturama da se razviju i, istodobno, mora im biti potpora, tako da one, jednoga dana, mogu samostalno djelovati.

U srdačnoj dobrodošlici, predsjednik Wulff je upozorio na brojne probleme i izazove, s kojima se suočavaju Crkva i društvo u Njemačkoj, i priznao, da se na desetke milijuna ljudi raduje Papinom dolasku.

Papa će večeras služiti misu na stadionu u Berlinu na kojoj se očekuje 70.000 vjernika.

Izvor: IKA
Da biste komentirali, prijavite se.