Papin Angelus: "Gdje je sebičnost nema života"

Tamo gdje je sebičnost, nema života! - poručio je papa Franjo.
Autor: laudato.hr/N.F. Photo: vaticannews.va ponedjeljak, 11. studenog 2019. u 15:40

- Život opstoji tamo gdje je povezanost, zajedništvo, bratstvo - rekao je papa Franjo prije molitve Angelusa na Trgu sv. Petra u Rimu.

- Osvrćući se na evanđeoski odlomak, koje nam daje predivnu Isusovu pouku o uskrsnuću od mrtvih govori o životu kao vrijednosti koja je jača od smrti kada je izgrađena na istinskim i vjernim odnosima. Tamo gdje je sebičnost, nema života! - poručio je papa Franjo.

Saduceji, koji nisu vjerovali u uskrsnuće, pitaju Isusa: čija će biti žena o uskrsnuću?

- Naveli su primjer žene koja je imala sedmoricu braće za muževe, jednoga po jednoga, i koji su umrli jedan za drugim – podsjetio je Papa i istaknuo – Isus nije pao u zamku, nego je odgovorio da se oni koji su uskrsli i prešli „na drugu stranu“, niti žene, niti udaju. Naime, ne mogu više umrijeti, jer su jednaki anđelima i budući da su djeca uskrsnuća, Božja su djeca - kaže Papa.

Tako nas Isus potiče da razmislimo kako zemaljska dimenzija, koju sada živimo, nije jedina već postoji i druga u kojoj se u potpunosti očituje da smo djeca Božja.

- Slušati tu jednostavnu i jasnu Isusovu riječ o prekogrobnom životu, daje veliku utjehu i nadu. To nam je jako potrebno osobito u ovo naše vrijeme koje je vrlo bogato poznavanjem svemira, ali tako siromašno mudrošću o vječnom životu - rekao je Sveti Otac.

Papa pojašnjava kako se iza pitanja saduceja skriva jedno dublje. Ne samo čija će biti žena koja je imala sedam muževa, nego čiji će biti njezin život. Radi se o sumnji koja se tiče čovjeka svih vremena, pa i nas. Nakon ovog zemaljskog hodočašća, što će biti s našim životom? Hoće li pripasti ništavilu i smrti? Isus odgovara kako Bog nije Bog mrtvih nego živih kako bi svi u njemu živjeli.

- Ako živimo za sebe u svojem srcu sijemo smrt. Neka nam Blažena Djevica Marija pomogne svaki dan živjeti u perspektivi onoga što ispovijedamo u završnom dijelu Vjerovanja: Iščekujemo uskrsnuće mrtvih i život vječni – zaključio je Sveti Otac nakon čega je sa svima prisutnima izmolio molitvu Anđeo Gospodnji.

Nakon molitve uputio je svoj poseban pozdrav 'dragom narodu Južnog Sudana' kojeg će Sveti otac posjetiti slijedeće godine.

- Narod je Južnog Sudana posljednjih godina previše trpio i s velikom nadom očekuje bolju budućnost, te osobito konačan kraj sukoba i trajni mir. Stoga potičem odgovorne da u traženju konsenzusa za dobro cijele zemlje, neumorno nastave s naporima u korist dijaloga - rekao je Sveti Otac i dodao - Osim toga izražavam nadu da će međunarodna zajednica pratiti Južni Sudan na putu nacionalnog pomirenja. Sve vas pozivam da zajedno molimo za tu zemlju koju na poseban način ljubim.


 

Da biste komentirali, prijavite se.