Papina kateheza bila je posvećena "kraljevskom" Psalmu 110

Papa Benedikt XVI. današnjom je katehezom zaključio niz kateheza o molitvi Psaltira razmišljanjem o jednom od najglasovitijih "kraljevskih psalama", psalmom kojeg je sam Isus citirao i koje su novozavjetni pisci naveliko preuzimali i tumačili vezi s Mesijom.
srijeda, 16. studenog 2011. u 00:00
Papa Benedikt XVI. današnjom je katehezom zaključio niz kateheza o molitvi Psaltira razmišljanjem o jednom od najglasovitijih "kraljevskih psalama", psalmom kojeg je sam Isus citirao i koje su novozavjetni pisci naveliko preuzimali i tumačili vezi s Mesijom. Riječ je o Psalmu 110 koji je omiljen u vjerničkom puku još od vremena prve Crkve. 
 
Vlast nad neprijateljima, slava i pobjeda su primljeni darovi, kojim vladar postaje posrednik Božjeg trijumfa nad zlom. Kralju je tako omogućeno sudjelovanje kao posredniku u Božjem gospodstvu, koje se ostvaruje i u pobjedi nad neprijateljima. Pobjeda nad neprijateljima pripada Gospodinu. Za Papu pobjeda je ljubav, pobjeđuje Krist kralj, unatoč svim događajima. Kralj o kojem pjeva psalmist je Krist, Mesija koji uspostavlja Božje kraljevstvo i pobjeđuje sile svijeta, on je Riječ rođena od Oca prije svakog stvorenja, utjelovljeni Sin koji je umro, uskrsnuo i uzašao na nebo, vječni svećenik koji, u misteriju kruha i vina, daje oproštenje grijeha i pomirenje s Bogom, kralj koji diže glavu trijumfirajući nad smrću svojim uskrsnućem, rekao je Papa.
 
Na kraju Papa je predložio vjernicima da se u svojim molitvama vise služe molitvom psalama, jer je to molitva, koju treba ponovno uvesti posebno prije počinka. Upravo u Psaltiru nalazimo dragocjene oblike molitve, jer se tu odražavaju razne životne situacije kao i duševna stanja.
 
Izvor: IKA
Da biste komentirali, prijavite se.