Papina opća audijencija posvećena euharistiji

Euharistija je zahvaljivanje Bogu a ne zabavna priredba, rekao je papa Franjo u današnjoj katehezi na općoj audijenciji kojom je započeo novi niz kateheza posvećenih, kako je rekao "srcu" Crkve, to jest euharistiji.
Autor: IKA/Laudato/K.P. Photo: Laudato srijeda, 08. studenog 2017. u 15:07

Za nas je kršćane od temeljne važnosti dobro razumjeti vrijednost i značenje svete mise, kako bismo na sve potpuniji način živjeli svoj odnos s Bogom, rekao je Papa. Objasnio je kako u narednim katehezama želi dati odgovor na neka važna pitanja o euharistiji i misi, "kako bismo, iznova ili prvi put, otkrili kako po tome otajstvu vjere blista Božja ljubav".

Euharistija nam daje vječni život i čini nas dionicima Kristove pobjede nad smrću. To je čudesan događaj u kojemu Isus Krist, naš život, biva prisutan među nama. Sudjelovati na misi znači iznova proživljavati Gospodinovu muku i otkupiteljsku smrt. To je teofanija: Gospodin se uprisutnjuje na oltaru kako bi se prinio Ocu za spas svijeta.

Papa je zatim postavio neka jednostavna pitanja. "Zašto se čini znak križa i pokajnički čin na početku mise? Jeste li gledali djecu dok čine znak križa? Ne znaš što rade, jel' se križaju ili kretnjama prave crtež u zraku… Treba naučiti djecu pravilno činiti znak križa. Tako započinje misa, tako počinje život, tako započinje dan. To znači da smo otkupljeni križem Gospodinovim. Promatrajte djecu i naučite ih pravilno se križati", poručio je Papa.

Zašto se na misi čitaju čitanja ili zašto u određenom trenutku svećenik koji predsjeda slavljem kaže: "Gore srca", zapitao je Papa. On ne kaže: "Gore svoje mobitele i fotografirajte!" Ne, to je ružno! Reći ću vam nešto, jako me rastuži dok predvodim slavlje ovdje na trgu ili u bazilici, vidjeti mnoštvo mobitela u zraku. I to ne samo mobitela vjernika nego i svećenika, pa čak i biskupa. Pa, molim vas! Misa nije zabavna priredba! Slaviti misu znači poći ususret Gospodinovoj muci i uskrsnuću, objasnio je Papa.

Veoma je važno vratiti se na temelje, ponovno otkriti ono što je bitno, kroz ono što se dotiče i motri u slavljenju sakramenata. Zahtjev apostola sv. Tome (usp. Iv 20, 25) da vidi i dotakne rane čavala u Isusovu tijelu izraz je želje da nekako "dotakne" Boga kako bi u njega povjerovao. To što sveti Toma traži od Gospodina je ono što svi trebamo: vidjeti ga i dodirnuti ga kako bismo ga mogli prepoznati. Sakramenti izlaze ususret toj ljudskoj potrebi. Sakramenti, a na poseban način euharistijsko slavlje, znakovi su Božje ljubavi, povlašteni načini susreta s njim, rekao je na kraju kateheze Papa.

 

Da biste komentirali, prijavite se.