Papino putovanje znak mira

Veliko je zanimanje i oduševljenje izazvala vijest koju su prošlih dana objavili kubanski i meksički biskupi, o apostolskom putovanju pape Benedikta XVI. u njihove zemlje, na koje će poći krajem ožujka.
ponedjeljak, 09. siječnja 2012. u 00:00

Veliko je zanimanje i oduševljenje izazvala vijest koju su prošlih dana objavili kubanski i meksički biskupi, o apostolskom putovanju pape Benedikta XVI. u njihove zemlje, na koje će poći krajem ožujka. Osvrnuvši se na tu vijest u uvodniku informativnoga tjednika Televizijskoga vatikanskog centra 'Octava Dies', glavni je ravnatelj radija Vatikan pater Federico Lombardi primijetio da nije potrebno posebno privlačiti pozornost na dio tog putovanja koji se odnosi na Kubu, budući da se jubilej Gospe od milosti iz Cobre uklapa u posebne povijesne i političke prilike tog velikog karipskog otoka. Međutim, valja istaknuti mnogostruke razloge, kao i važnost za cijeli kontinent, pohoda Meksiku, koji nije bez razloga u prvom dijelu putovanja.

Slaveći 12. prosinca u Bazilici svetoga Petra svetkovinu Naše Gospe Guadalupske, Papa je izrazio volju da sudjeluje u proslavi 200. obljetnice neovisnosti zemalja Latinske Amerike, te je vrlo živo govorio o „putu integracije“ tog – kako je rekao – „dragog kontinenta“ i njegove nove važne uloge koja se ističe na svjetskoj razini. Pritom je istaknuo obzore potpuno ljudskoga razvoja, i kontinentalne misije nove evangelizacije. Tako je odlučio poći u jednu od najnapučenijih zemalja španjolskoga govornog područja, kako bi tamo nastavio slaviti, zajedno s predstavnicima latinskoameričkih biskupa, upravo u „Parku 200. obljetnice“, nedavno izgrađenom točno u zemljopisnom središtu Meksika, podno planinskog vrha Cubilete, na kojemu se nalazi nacionalno svetište Krista Kralja, iz kojega se duhovno obuhvaća cijela zemlja – napomenuo je pater Lombardi.

Koga ne dirne naklonost Meksikanaca prema Papi? Njihov zanos kada ga dođu posjetiti u Rim? Tko se ne sjeća posebno srdačnoga dočeka koji su pružili Ivanu Pavlu II. u prigodi njegovih pet putovanja za života, a posljednjih mjeseci i njegovoj relikviji koja je hodočastila njihovom zemljom? – upitao je pater Lombardi. Prije dvadeset godina, uspostavljajući diplomatske odnose sa Svetom Stolicom, ta je zemlja priznala duboku katoličku dušu svojega naroda. Papa Benedikt XVI. znao je da ima poći u Meksiko, stoga je izabrao mjesto na koje njegov prethodnik nije mogao ići. Jer, riječ je o istom poslanju koje se nastavlja i razvija – istaknuo je pater Lombardi te izrazio želju da to Papino putovanje bude poticaj za nadvladavanje siromaštva i nasilja, te da bude putovanje nade i mira za Meksiko i za cijelu Latinsku Ameriku.

Izvor: Radio Vatikan

Da biste komentirali, prijavite se.