Pater Lombardi o protekloj godni pape Benedikta XVI.

Nastavljajući promišljanje o protekloj godini pontifikata pape Benedikta XVI. pater Lombardi posebno je istaknuo Asiški skup i Papin posjet rimskom zatvoru.
utorak, 10. siječnja 2012. u 00:00

Nastavljajući promišljanje o protekloj godini pontifikata pape Benedikta XVI. pater Lombardi posebno je istaknuo Asiški skup i Papin posjet rimskom zatvoru. I susret se u Asizu iščekivao s velikim nestrpljenjem.

Znamo da se dugo dvojilo hoće li papa Benedikt XVI. preuzeti poruke iz Asiza od svojega predhodnika, ili će učiniti korak natrag… - napomenuo je pater Lombardi. Taj susret zapravo nije bilo jednostavno ponavljanje prethodnih susreta u Asizu, nego je bio korak naprijed, otvaranje novom obzoru, jer je Papa prihvatio temu traženja istine kao nečega što sjedinjuje, a u tomu je mogao pozvati u Asiz ne samo predstavnike drugih kršćanskih vjeroispovijesti ili drugih religija, nego i iskrene tražitelje istine, iako ne priznaju Boga.

To je bila posebno lijepa poruka koja je također kontinuitet teme „Predvorja naroda“, koju je Papa prethodno predložio, i koja se razvija i uz zauzimanje Crkve – primijetio je pater Lombardi te podsjetio i na druga vrlo važna zbivanja ekumenskoga i međureligijskoga obilježja kao što su Papini susreti s luteranima u Njemačkoj u čijem je središtu bilo Božje prvenstvo; ili pak važni govor državnim vlastima u Beninu, u kojemu je Sveti Otac vrlo duboko i izravno razmišljao o međureligijskom dijalogu. Istaknuvši potom da je protekle godine bilo događaja koji najavljuju ovogodišnja zbivanja, pater je Lombardi posebno istaknuo pismo kojim je Sveti Otac odredio Godinu vjere, koja će započeti u listopadu ove godine., a koja se nadovezuje na jednu od velikih poruka ovoga papinstva, na novu evangelizaciju, kao i na sinodu koja će se isto tako održati ove godine. Osim toga, spomenuo je i Svetu Misu u prigodi obilježavanja 200. obljetnice neovisnosti zemalja Latinske Amerike, koja je pak povezana s Papinim putovanjem na Kubu i u Meksiko, na koje će poći u proljeće, a koje će zacijelo – kako je rekao pater Lombardi – biti jedno od ključnih zbivanja u sljedećih nekoliko mjeseci.

Među najvažnijim Papinim pohodima, ravnatelj je Tiskovnoga ureda Svete Stolice izdvojio njegov posjet rimskom zatvoru Rebibbia. Tu se vidi kako Crkva, iako građanskom društvu ostavlja svu zakonodavnu i organizacijsku odgovornost za probleme kao što su sudstvo i zatvori, može dati vrlo snažnu, živu i duboku poruku u smislu pomirenja, i nade u ponovno uključenje u društvo i onih koji su pogriješili. Mislim da je upravo to potrebno današnjem svijetu: da ga se podsjeti da se i onoga tko je pogriješio ne treba stavljati na rub, ili ga čak uklanjati iz društva, nego se istinska velika pravednost ostvaruje kada je zlo nadvladano u pomirenju, u potpunom povratku na miran suživot svih onih koji su pogriješili i koji su iz njega isključeni – istaknuo je pater Lombardi.

Izvor: Radio Vatikan

Da biste komentirali, prijavite se.