Posebna uloga Majke Božje u središtu prvoga Papinog Angelusa u novoj godini

Papa Franjo je objasnio kako uz pomoć Marije Božji Sin dobiva tjelesnost, ali Marijino se majčinstvo ne svodi samo na to.
Autor: radiovaticana.va/Laudato/D.T. Photo: YouTube srijeda, 03. siječnja 2018. u 13:35
- Djevica Marija nam pomaže shvatiti kako valja primiti događaj Božića,  ne površno, nego u srcu. Ona nas upućuje na pravi način na koji trebamo primiti Božji dar – imamo ga čuvati u srcu i razmatrati. Taj je poziv upravljen svakomu od nas, da se molimo kontemplirajući i uživajući u tom daru koji je sam Isus – riječi su pape Franje iz današnjega, prvog podnevnog nagovora u novoj godini, na svetkovinu svete Marije Bogorodice. 
 
Papa Franjo je objasnio kako uz pomoć Marije Božji Sin dobiva tjelesnost, ali Marijino se majčinstvo ne svodi samo na to. 
 
- Zahvaljujući svojoj vjeri, ona je i prva Isusova učenica, a to proširuje njezino majčinstvo. Marijina vjera će u Kani potaknuti prvi čudesni znak, koji pridonosi poticanju vjere kod učenika. S istom je tom vjerom Marija nazočna pod križem, te prima kao sina apostola Ivana; i na kraju, nakon uskrsnuća, postaje moleća majka Crkve na koju, na Pedesetnicu, svojom snagom silazi Duh Sveti – istaknuo je Sveti Otac.
 
Pozivajući sve da upiru pogled na nju kako bi, pod njezinom majčinskom zaštitom, nastavili ići stazama ovoga vremena, Papa je istaknuo posebnu zadaću Božje Majke.
 
- Stavlja se između svojega Sina Isusa i ljudi u stvarnosti njihova odricanja, siromaštva i trpljenja. Ona posreduje, svjesna da kao majka može, štoviše, mora prikazati Sinu potrebe ljudi, ponajviše onih najslabijih i najsiromašnijih. Upravo je tim ljudima posvećena tema Svjetskoga dana mira koji se obilježava danas, a koja glasi 'Selioci i izbjeglice: Muškarci i žene u potrazi za mirom'. Želim još jednom biti glas te naše braće i sestara koji zazivaju obzor mira za svoju budućnost. Za taj su mir, koji je pravo svih ljudi, mnogi od njih spremni riskirati život na putovanju koje je u velikom dijelu slučajeva dugo i opasno, i suočiti se s naporom i trpljenjem – rekao je papa Franjo. 
 
Potaknuvši sve da ne ugase nadu i očekivanje mira u srcima te naše braće, Papa je istaknuo da je važno da se svi, građanske ustanove, odgojne, crkvene i ustanove javne pomoći, zauzmu kako bi izbjeglicama, seliocima i svim ljudima zajamčili budućnost mira. Povjeravajući na kraju ovu novu, tek započetu godinu Majci Božjoj, papa Franjo je zazvao Gospodina da nam dade da u ovoj godini velikodušno radimo kako bismo ostvarili solidarniji i gostoljubiviji svijet.
 
Nakon molitve Anđeoskoga pozdravljenja Papa je zahvalio talijanskom Predsjedniku na čestitkama koje mu je izrazio u poruci upućenoj povodom završetka godine, te izrazio zadovoljstvo brojnim inicijativama u svrhu molitve i djelovanja za mir, koje su na svim krajevima svijeta organizirane u prigodi današnjega Svjetskog dana mira.
 
- Posebno mislim na Nacionalnu povorku održanu sinoć u mjestu Sotto il Monte, koju je organizirala Talijanska biskupska konferencija, zajedno s Talijanskim Caritasom, pokretom Pax Christi i Katoličkom akcijom – kazao je Papa te pozdravio sudionike manifestacije održane pod naslovom ''Mir u svim zemljama'', koju je u više zemalja organizirala Zajednica svetoga Egidija. 
 
- Dragi prijatelji, ohrabrujem vas da radosno nastavite s vašim zauzimanjem u solidarnosti, posebice na periferijama gradova, kako biste podupirali miran suživot – rekao je na kraju papa Franjo.

 
Da biste komentirali, prijavite se.