"Pouzdanost procesa za proglašenje brakova ništavnim zahtijeva moralnu sigurnost"

„'Dignitas connubii' deset godina nakon objave. Procjena i mogućnosti“ tema je međunarodne konferencije koja se ovih dana održava na Fakultetu kanonskoga prava pri Papinskom sveučilištu Gregoriana, a čije je sudionike Sveti Otac danas primio u audijenciju.
Autor: Radio Vatikan Photo: ANSA subota, 24. siječnja 2015. u 18:37

Uputa 'Dignitas connubii' objavljena je 2005. godine kako bi dala smjernice i pomogla biskupijskim i među-biskupijskim sudovima u slučajevima proglašenja brakova ništavnim.

Velik broj sudionika na spomenutoj konferenciji pokazuje velikodušan odgovor na poticaje koji svaki istinski službenik crkvenoga suda osjeća u radu za dobro dušâ – rekao je papa Franjo. To pak pokazuje važnost spomenutoga dokumenta, koji nije namijenjen pravnim stručnjacima, već djelatnicima pri mjesnim sudovima.

'Dignitas conubii' skroman je, ali koristan „vademecum“ (priručnik) koji službenike suda vodi u provedbi „istovremeno pouzdanog i brzog procesa“.

Pouzdanost procesa zahtijeva moralnu sigurnost – potpuno uklanjanje svake razborite sumnje, i kada se „puka mogućnost suprotnoga“ ne može isključiti. S druge strane, radi se o „brzom procesu“ jer – prema Papinim riječima – iskustvo uči da oni koji dobro poznaju put, brže putuju. Poznavanje i primjenjivanje uputa može pomoći službenicima da skrate sudske procese, koje supružnici često vide kao duge i zamorne.

Do sada još nisu istražena sva sredstva koja ova uputa stavlja na raspolaganje da proces bude brz, lišen bilo kakvog formalizma koji je sam sebi svrha; a ne mogu se isključiti ni budući zakonodavni čini s istim ciljem – rekao je papa Franjo i podsjetio na ulogu branitelja bračne veze.

Njegova prisutnost i vjerno izvršavanje dužnosti ne uvjetuju suca, već mu omogućuju nepristranost suda, nakon što su mu izneseni argumenti za i protiv proglašenja ženidbe ništavnom – objasnio je na kraju Sveti Otac.
 

Da biste komentirali, prijavite se.