Prefekt kongregacije za nauk vjere predvodio Stepinčevo u hrvatskoj crkvi u Rimu

Postala je tradicija da na blagdan blaženog Alojzija Stepinca u hrvatskoj Crkvi svetoga Jeronima u Rimu misu predvodio pročelnik Zbora za nauk vjere.
Autor: vaticannews.va/laudato.hr/D.R. Photo: Elvir Tabaković utorak, 11. veljače 2020. u 10:19

Blagdan i 60. obljetnicu mučeničke smrti blaženoga kardinala Alojzija Stepinca Hrvatska je rimska zajednica proslavila u nedjelju u crkvi sv. Jeronima u Rimu svečanim euharistijskim slavljem koje je predvodio kardinal Luis Francisco Ladaria Ferrer, pročelnik Zbora za nauk vjere, uz koncelebraciju nadbiskupa Francisca Javiera Lozana, bivšega apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj, te oko pedeset svećenika, piše Vatican News.

Na početku svete mise prečasni Marko Đurin, novi rektor zavoda i crkve poseban je pozdrav uputio kardinalu Ladariji izražavajući svoju radost da upravo on predslavi euharistijsko slavlje na blagdan jednoga od najljepših 'cvjetova', među 600 svećenika, redovnika, redovnica i sjemeništaraca okrunjenih mučeničkom krunom iz „mržnje prema vjeri“ u hrvatskome narodu prije, u vrijeme i nakon Drugoga svjetskoga rata.

U uvodnom je govoru rektor Đurin napomenuo da su svi pročelnici Zbora za nauk vjere, počevši od kardinala Šepera, Ratzingera, Levade i Müllera, prigodom obilježavanja spomena mučeničke smrti Alojzija Stepinca upravo u crkvi sv. Jeronima predsjedali euharistijskim slavljem te da je on peti prefekt u tome nizu.

Osvrćući se u propovijedi na evanđeoski odlomak u kojemu Isus svojim učenicima govori da su sol zemlje i svjetlo svijeta, kardinal Ladaria posebno je istaknuo ulogu soli i svijetla u svakodnevnom kršćanskom životu te ih povezao s likom blaženoga kardinala Stepinca ističući kako se oni u njemu spajaju i očituju kroz njegov život. Sol njegova života bila je nepravedna osuda na tamnicu i robiju kroz koje je bio prisiljen na tamu i šutnju, ali to je bio primjer i svjedočanstvo za koje je znao cijeli svijet.

Uspoređujući blaženika s Gospodinom te ističući njegovu osjetljivost posebno za djecu žrtve rata, kardinal je napomenuo da ljubav i istina, riječi i djela u Stepinčevu liku idu zajedno. Na kraju je pozvao sve da „molimo Gospodina da po zagovoru blaženika kojega slavimo, budemo, kako on hoće, sol zemlje i svjetlost svijeta“.

 

Da biste komentirali, prijavite se.