Promicati kulturu etičkog turizma

Turizam je kao ljudska djelatnost naglo porastao, stoga treba voditi računa o srazu s okolišem zbog neumjerene potrošnje energetskih izvora, povećanog zagađivanja i otpadaka. Stoga je Papinsko vijeće za pastoral putnika i selilaca istaknulo da je Crkva, kako tvrdi papa Benedikt XVI. u enciklici Ljubav u Istini, odgovorna za stvoreno i da svoju odgovornost ima javno očitovati.
četvrtak, 26. srpnja 2012. u 00:00

Turizam je kao ljudska djelatnost naglo porastao, stoga treba voditi računa o srazu s okolišem zbog neumjerene potrošnje energetskih izvora, povećanog zagađivanja i otpadaka. Stoga je Papinsko vijeće za pastoral putnika i selilaca u svojoj poruci u povodu Svjetskog dana turizma, koji će se obilježiti 27. rujna, istaknulo da je Crkva, kako tvrdi papa Benedikt XVI. u enciklici Ljubav u Istini, odgovorna za stvoreno i da svoju odgovornost ima javno očitovati.

Razvoj se ne može temeljiti na jednostavnim tehničkim, političkim ili gospodarskim parametrima, nego treba pratiti prikladne etičke odrednice, prema kojima svaki rast uvijek mora biti u službi ljudskog bića i općega dobra, istaknuto je u dokumentu.

Također je upozoreno kako u svijetu nema neograničene količine energije i izvora za uporabu te da treba poštivati savez između čovjeka i prirode. Često sklonost hedonizmu i konzumizmu učini društvo neosjetljivim na štete koje iz toga proizlaze. Stoga je zaštita okoliša izazov za svekoliko čovječanstvo i neodgodiva obveza da se poštuje opće dobro, istaknuto je u poruci.

Sveti Otac istaknuo je važnost toga da se turizam osvijetli socijalnim naukom Crkve, promičući kulturu etičkog turizma, koji poštuje dostojanstvo osobe i naroda te da je svima pristupačan, pravedan i ekološki održiv.

Izvor: rv

Da biste komentirali, prijavite se.