Razgovor s biskupom koadjutorom mons. Vukšićem: 'Zatečen sam imenovanjem'

Govoreći o planovima i idejama za budućnost napomenuo je da se služba biskupa koadjutora postavlja u biskupiju u kojoj već djeluje biskup.
Autor: laudato.hr/D.R. Photo: tomislavcity.com srijeda, 04. ožujka 2020. u 20:21

Monsinjor Tomo Vukšić, donedavni biskup Vojnog ordinarijata Bosne i Hercegovine, trenutno se nalazi u Vatikanu u posjetu Svetom Ocu i poglavarima Svete Stolice.

Riječ je o gesti znaka zahvalnosti za imenovanje za nadbiskupa koadjutora Vrhbosanske nadbiskupije, koju tradicionalno čine svi novoimenovani biskupi. Tom prigodom hrvatski program Radio Vatikana razgovarao je s mons. Vukšićem.

- Osjećam se zatečeno njihovom odlukom. Kad su me prije desetak godina imenovali biskupom Vojnog ordinarijata, jedan me radijski novinar pitao to isto pitanje pa sam tada ispričao jedan vic - odgovorio je Vukšić na pitanje novinara.

Budući da se sada isto osjeća kao i prije deset godina odlučio je ponoviti vic kod prvog imenovanja.

- Jedan novi biskup, nije bitno je li stvaran ili izmišljen, za svoje biskupsko geslo uzeo je riječi 'U ime Oca, i Sina, i Duha Svetoga'. Rekao je da ima dva velika razloga zašto je uzeo to geslo, ali da ne zna koji je od tih razloga veći - priča Vukšić.

Kao prvi razlog istaknuo je to što riječima iz gesla započinjemo sve velike stvari u životu na korist Crkve pa neka u tom smjeru ide i njegovo biskupstvo.

- Drugi, ništa manji razlog sastoji se u tome što su drugi, kad su čuli da su mene imenovali za biskupa, rekli: 'U ime Oca, i Sina, i Duha Svetoga'. Pa evo, s jedne strane kao vjernik povjeram se Bogu i stavljam se u volju Božju. S druge strane osjećam se poput onoga iz vica zatečeno, ali s povjerenjem u Boga - kazao je Vukšić.

Govoreći o planovima i idejama za budućnost napomenuo je da se služba biskupa koadjutora postavlja u biskupiju u kojoj već djeluje biskup. 

- Moji planovi, moje želje i moja volja vezani su uz već postojeće planove u nadbiskupiji i uz postojećeg nadbiskupa. Želim biti desna ruka u nadbiskupovim planovima, a što se tiče daljnih planova, vidjet ćemo što dragi Bog donese i kako prilike budu zahtjevale - zaključio je Vukšić.

 


Da biste komentirali, prijavite se.