Sedma obljetnica pontifikata pape Franje

Kardinal protođakon Jean-Louis Tauran 2013. godine izrekao je objavu na latinskom 'Annuntio vobis gaudium magnum. Habemus papam' ('Objavljujem vam veliku radost. Imamo papu!) sa središnjeg balkona bazilike Svetog Petra u Vatikanu. 266. poglavar Katoličke crkve je argentinski kardinal Jorge Mario Bergoglio, a uzima ime Franjo.
Autor: IKA/Laudato/J.B. Photo: Vatican Media petak, 13. ožujka 2020. u 13:32

Danas obilježavamo 7. obljetnicu pontifikata Pape Franje, koji je za nasljednika svetog Petra izabran 13. ožujka 2013. godine.

Pročelnik Kongregacije za evangelizaciju naroda kardinal Luis Antonio Tagle, u razgovoru za Vatican News, kazao je kako smo primili veliko bogatstvo pouka i gesti u ovih 7 godina djelovanja pape Franje, piše IKA.

- Uslijed velikog mnoštva dati pozornost pojedincima, njegovati osobni kontakt uslijed ogromne organizacije ili crkvene birokracije, znati prihvatiti vlastite granice i nužnost, imati suradnike uslijed nadljudskih očekivanja i biti svjestan da si sluga a ne spasitelj – to je stil koji je Jorge Mario Bergoglio donio u papinsku službu - istaknuo je kardinal Tagle, koji je Bergoglia dobro upoznao i prije izbora za Papu.

Opisao je i svoje dojmove s konklave na kojoj je Bergoglio, kojega je papa Ivan Pavao II. uvrstio u Kardinalski zbor godine 2001., izabran za papu i oduševljenje većine kardinala koji su velikim pljeskom pozdravili takav rezultat izbora i zahvaljivali Bogu što još jednom nije iznevjerio Crkvu. No, kardinal Bergoglio sjedio je pognute glave, 'u čemu sam spoznao svo breme poslušnosti volji Božjoj', rekao je kardinal Tagle.

- Svojom željom za 'siromašnom Crkvomza siromašne' koju je stavio u prioritete opće Crkve papa Franjo nastavlja Kristov put. Posebna ljubav koju kršćani trebaju iskazivati onima posljednjima u društvu, nije nekakva novina pape Franje. I tim putem moramo nastaviti - istaknuo je kardinal u apelu svim kršćanima.

Novi predsjednik Kongregacije za evangelizaciju kao drugu važnu karakteristiku pontifikata argentinskoga Pape istaknuo je misijsku Crkvu koja ide prema ljudima i svoju djelatnost ostvaruje u konkretnim situacijama u svijetu, šireći Radosnu vijest riječju i djelima.

- Autentična kršćanska misija treba autentične svjedoke. Trebamo vjerodostojne misionare a ne puke djelatnike - poručio je kardinal Tagle.

 

Da biste komentirali, prijavite se.