Učiniti da vjera ponovno zablista kao pozitivna snaga

Uvijek možemo nešto novoga naučiti i bolje shvatiti dubinu objave jer objavu ne možemo nikada iscrpiti, istaknuo je novi pročelnik Kongregacije za nauk vjere nadbiskup Gerhard Ludwig Müller za list "L'Osservatore Romano". Pojasnio je da je zadaća Kongregacije promicati i objašnjavati vjeru koja treba biti čista od zabluda i stranputica. Moramo učiniti da vjera ponovno zablista kao pozitivna snaga, kao snaga nade i kao moć prevladavanja sukoba i napetosti, ustvrdio je Müller.
petak, 27. srpnja 2012. u 00:00

Uvijek možemo nešto novoga naučiti i bolje shvatiti dubinu objave jer objavu ne možemo nikada iscrpiti, istaknuo je novi pročelnik Kongregacije za nauk vjere nadbiskup Gerhard Ludwig Müller za list L'Osservatore Romano.

Govoreći o svojoj novoj zadaći, rekao je da ih očekuju veliki problemi glede opće Crkve, valja se sučeliti s mnogim izazovima malodušja u nekim krugovima. Uz to postoji i problem grupašenja, lijevih i desnih kako se običava reći, što oduzima mnogo vremena i dobar dio naše pozornosti. Prijeti opasnost da iz vidika izgubimo svoju glavnu zadaću, a to je naviještanje evanđelja i jasno izlaganje crkvenoga nauka.

Uvjeren sam da nema kontradikcije između svećenikova života i znanosti, kao što sam uvjeren da je katolička vjera u skladu a najuzvišenijim intelektualnim potrebama, stoga se ne moramo skrivati. Crkva se može dičiti velikim likovima u povijesti kulture. Možemo dakle sigurno odgovoriti na velike izazove prirodnih znanosti, povijesti, sociologije i politike. Vjera nije neprobojni krug, jer otvorenost je njezino glavno obilježje. Ona je osobni odnos s Bogom, u kojem je sve blago mudrosti. Stoga je naš ograničeni razum trajno napet prema neograničenom Bogu. Uvijek možemo naučiti nešto novo i sve više pronicati dubinu Božje objave, ustvrdio je nadbiskup Müller.

Pojasnio je da je zadaća Kongregacije promicati i objašnjavati vjeru koja treba biti čista od zabluda i stranputica. Moramo učiniti da vjera ponovno zablista kao pozitivna snaga, kao snaga nade i kao moć prevladavanja sukoba i napetosti, moramo se ponovno sresti u zajedničkom ispovijedanju vjere u Trojedinoga Boga, ustvrdio je nadbiskup Müller.

Izvor: IKA

Da biste komentirali, prijavite se.