Vatikan priznao herojske kreposti prvom crnom svećeniku u SAD-u

Papa Franjo je 11.lipnja tijekom audijencije dao odobrenje Kongregaciji za kauze svetaca da proglasi nove dekrete o mučeništvu, čudima i herojskim krepostima osmeru slugu Božjih.
Autor: IKA/Laudato/M.Đ. Photo: IKA srijeda, 12. lipnja 2019. u 13:18
Priznato je mučeništvo službenicama Božjim Mariji Colón Gullón Yturriagi i dvama drugaricama. Osim ocu Johnu Toltonu herojske kreposti priznate su i slugama Božjim Enzu Boschettiju, Feliceu Tantardiniju i Giovanniju Nadianiju te službenicama Božjim Rosariji della Visitazione (svjetovnog imena Maria Beatrice Rosario Arroyo), Mariji Paoli Muzzeddi te Mariji Santini Collani, prenosi IKA.

Sluga Božji John Augustine Tolton rođen je u Missouriju 1. travnja 1854. Pobjegavši iz ropstva s majkom i dvoje braće i sestara 1862. godine, prešao je rijeku Mississippi i sklonio se u Illinois. Mladi John je stupio u Katoličku školu Sv. Petra uz pomoć tadašnjeg župnika vlč. Petera McGirra. Otac McGirr ga je kasnije krstio i davao mu poduku za primanje sakramenta euharistije. Nakon što je završio srednju školu i obrazovanje na Quincy Collegeu, započeo je teološke studije u Rimu, jer ga u Americi nijedno sjemenište nije htjelo primiti zbog njegove boje kože. Za svećenika ga je zaredio kardinal Lucido Maria Parocchi, koji je tada bio generalni vikar u Rimu. Ređenje se održalo 24. travnja 1886. godine u Rimu. Novine diljem SAD-a su prenijele vijest o ređenju prvog crnog svećenika. Misleći da je predodređen za to, John Tolton se pripremao za odlazak u Afriku. No, na njegovo veliko iznenađenje, kardinal Giovanni Simeoni, prefekt Kongregacije Propaganda fide, rekao mu je da će ga poslati natrag u Sjedinjene Američke Države, gdje se Crkva tada smatrala potrebnom misionara, te da će raditi u župi u Illinoisu.

Vlč. John Augustine Tolton je zaređen za biskupiju Quincy na jugu Illinoisa. Nakon što se vratio u SAD, u srpnju 1886., ljudi su ga dočekali kao heroja na mjesnoj željezničkoj postaji i tom prigodom su organizirali i posebno svečeno slavlje. Tolton je živio u teškom razdoblju američke povijesti, posebno zbog odnosa među rasama. S obzirom da je on bio crne rase, trpio je diskriminaciju i osudu, ali unatoč tome nikada nije javno govorio o zlostavljanima pripadnika crne rase. Umjesto toga, vjernicima je propovijedao da je Katolička crkva jedini pravi osloboditelj crnačke populacije. On je bio svećenik koji je među prvima u župnoj crkvi u Quincyju služio mise za vjernike bijele i crne rase.

Vlč. Tolton preminuo je 9. lipnja 1897. godine od zastoja srca. Kauza za kanonizaciju svetaca službeno je pokrenuta 2010. godine, a naslov sluge Božjeg je stekao u veljači 2011. godine. Istražna faza kauze je zaključena 29. rujna 2014. godine. Nakon proglašenja herojskih kreposti u Toltonovoj kauzi otvoren je put beatifikaciji, za što mora biti odobreno čudo po zagovoru sluge Božjega.

 
Da biste komentirali, prijavite se.