Sveta Stolica u UN-u brani dostojanstvo starijih osoba

Delegacija Katoličke crkve pri Ujedinjenim narodima u Ženevi u petak je zauzela snažan stav protiv asisitiranog samoubojstva starijih osoba.
ponedjeljak, 19. rujna 2011. u 00:00
Delegacija Katoličke crkve pri Ujedinjenim narodima u Ženevi u petak je zauzela snažan stav protiv asisitiranog samoubojstva starijih osoba.  
 
„Duboko smo uvjereni da je život dar i da nijedna osoba nema tzv. 'pravo' da ga skonča te da je smrt kulminacija prirodnog procesa i da nijedna osoba, iako je starija i pati, nema pravo ga uz biomedicinske proizvode zaustaviti“, pojasnio je nadbiskup Silvano M. Tomasi, voditelj delegacije Svete Stolice pri Ujedinjenim narodima u Ženevi. 
 
Nadbiskup Tomasi govorio je u petak 16. rujna na 18. skupu Vijeća o ljudskim pravima pri UN-u na kojoj se raspravljalo o provedenoj studiji o pravima starijih na zdravlje, izvijestila je 17. rujna Katolička izvještajna agencija (Catholic News Agenncy, CNA). 
 
Nadalje, nadbiskup je naglasio da Crkva upozorava znanstvenike i doktore da pripomognu u istraživanju koje se bavi prevencijom ili liječenjem bolesti od kojih pate starije osobe nadodajući da Crkva rastući broj starijih osoba smatra blagoslovom, a ne teretom. Naime, Crkva diljem svijeta financira više od 15 tisuća domova za stare i osobe s invaliditetom. 
 
Citirao je i Benedikta XVI. koji je rekao da svaka generacija može učiti od iskustva i mudrosti od prijašnje generacije.
 
Izvor: CNA 
Da biste komentirali, prijavite se.