Automobil kojim se vozio kardinal Karol Wojtyła - sv. papa Ivan Pavao II.

Gotovo punih 35 godina u jednoj zapuštenoj garaži u Poljskoj stajao je stari automobil marke "FSO Warszawa", tipa "M20". Nije bio pošteđen ni miševa, ni hrđe. Oldtimer fan koji živi u njemačkom gradu Ilmenau (Thüringen), 45-ogodišnji katolik Marek Schramm slučajno je 2012. godine preko interneta otkrio ovaj automobil.
Autor: Francisko Pavljuk/Laudato Photo: www.papamobil.de petak, 16. svibnja 2014. u 11:39

Naime, originalni dokumenti, papiri i kupoprodajni ugovori automobila dokazuju da je to vozilo od 1958. do 1977.  godine bilo u vlasništvu tadašnjeg krakowskog nadbiskupa kardinala Karola Józefa Wojtyłe, kasnijeg pape, a sadašnjega sveca pape Ivana Pavla II. Čak su sačuvane i stare tablice automobila oznake "KR 96 13". Marek je kupio ovaj doslovce "šrot" automobil, star gotovo 60 godina, od nećaka tadašnjeg vozača kardinala Wojtyłe, prelakirao ga iz zelene u plavu boju, restaurirao, popravio i na devetu obljetnicu smrti pape Ivana Pavla II. 2. travnja ove godine automobil je bio ponovno u potpunoj funkciji.

U ovaj zahtjevni rad uložio je svojih 2.800 radnih sati, a automobil je čak prošao i tehnički pregled. Imao je u tome i 17 pomoćnika. Marek se bojao da automobil zbog dotrajalosti više neće moći ni upaliti. No, ipak ga je bez problema upalio. Uspio je saznati da je kardinal Wojtyła za vrijeme vožnje sjedio na desnom stražnjem sjedalu. Zbog toga će, kaže, to mjesto ostati uvijek u budućnosti za vrijeme vožnje prazno i ne želi da itko sjedne na to mjesto prvo iz poštovanja prema Ivanu Pavlu II., a kao drugo jer je to mjesto za njega kao svečeva relikvija.

Marek se zatim odlučio sa 60 godina starim automobilom uputiti na turneju stopama Ivana Pavla II. kroz Europu, i to iz Njemačke preko Poljske i Austrije u Italiju u Rim. Za svaki slučaj, ako vozilo zakaže, u prtljažnik je stavio dovoljno alata za popravak. Na ovo hodočašće krenuo je 14. travnja ove godine i to s mjesta ostataka Berlinskog zida 25 godina nakon njegova pada. Tako je iz Berlina krenuo za Danzig, zatim za Varšavu, Czenstochowu, Wadowice, Krakow, Zakopane, Beč, Salzburg, Bozen, Loreto, Ravenna, L’Aquila, da bi u subotu, 26. travnja stigao u Rim na proglašenje svetim Ivana Pavla II. Tako je proputovao pola Europe.

U ovim gradovima zadržavao se po dan-dva kako bi pokazao automobil. Svi su se ljudi čudili, bilo na cesti, bilo u gradu, kakav je to automobil i je li moguće da je još u voznom stanju u ovom stoljeću modernizacije. S prometnom policijom nije imao nikakvih problema.

Za sv. Ivana Pavla II. Marek kaže da je čudotvorac jer je rušio komunizam i zidine, a oduševio ga je još za života. Schramm vuče svoje korijene iz Poljske, no odrastao je u DDR-u, u bivšem istočnom bloku odnosno istočnoj Njemačkoj. Kao trinaestogodišnji mladić lažno je optužen od vlasti DDR-a, te je deset godina proveo po njihovim zatvorima. No, ipak došla je sloboda, a vjeruje da je na to politički utjecao i sv. Ivan Pavao II.

Ovaj automobil danas ima registarske oznake "IL JP 2 H". "IL" oznaka je za grad Ilmenau, "JP  2" inicijale su za ime Ivana Pavla II., a "H" je za njemačku riječ "Heilig", što na hrvatskom znači "svet". Ovaj papamobil ima i svoju internetsku stranicu na adresi www.papamobil.de, a prisutan je i na Facebooku pod nazivom "Papamobil goes Rome".
 

Da biste komentirali, prijavite se.