Blagdan Svete obitelji - slika Božje prisutnosti na zemlji

Stvarnost i slika obitelji čini se da je Bogu najdraža. On je stvorio čovjeka u slici obitelji, kao muškarca i ženu i mogućnost djece među njima. Bog je sebe također objavio kao Oca, Sina i Duha Svetog, on je društvo, ali društvo koje je slično obitelji, jer Otac i Sin su očito pojmovi i slike obiteljskog života. To su Josip, Marija i Isus. U Svetoj obitelji očituje se obiteljsko trojstvo na zemlji: otac, majka i djeca.
nedjelja, 31. prosinca 2017. u 09:29

Domovi nek naši budu nazaretski mali stan,
Bog u njima neka vlada i božanske vjere plam.
Sveta Obitelj čuj srca nam glas!
Štiti i čuvaj ne ostavi nas!

(iz pjesme vlč. Marijana Mihelčića, Svetoj Obitelji )

Stvarnost i slika obitelji čini se da je Bogu najdraža. On je stvorio čovjeka u slici obitelji, kao muškarca i ženu i mogućnost djece među njima. Bog je sebe također objavio kao Oca, Sina i Duha Svetog, on je društvo, ali društvo koje je slično obitelji, jer Otac i Sin su očito pojmovi i slike obiteljskog života. Bog je svoga Sina poslao da bude čovjekom. Ali on je i tu već stvorio jednu novu obitelj. To su Josip, Marija i Isus. U Svetoj obitelji očituje se obiteljsko trojstvo na zemlji: otac, majka i djeca.

Danas blagdanski i molitveno skrećemo svoju pažnju prema obitelji, koja je pojam za zajedništvo. Svi smo mi izrasli iz obitelji i svi smo u njoj stekli prva iskustva života. Radosti, ljubavi i sve što nosi život, a povjerenjem se nadilaze neshvatljivosti u obitelji. No, mnogo je danas čimbenika i izvanjskih utjecaja koji žele relativizirati obitelj, kao jedinicu društva. U tradicionalnom božićnom obraćanju kuriji papa Benedikt XVI. pozvao je na "borbu" za obitelj koju čine otac, majka i djeca, a koju, kako je istaknuo, ugrožava transformacija koja želi izmijeniti njezinu "pravu strukturu" i ugroziti same njezine "temelje". Obitelj se mora zaštititi jer je ona "izvorno okružje u kojem nastaje temelj ljudskog postojanja", rekao je Papa i istaknuo ako smo dosad mislili da je kriza obitelji rezultat nesporazuma o biti ljudske slobode, sad postaje jasno da je na kocki samo ljudsko biće, njegova bit".

Inače, štovanje Svete obitelji svečano je započeo mons. Francois de Laval, kanadski biskup u 17. stoljeću.

Blagdan Svete obitelji ustanovio je papa Lav XIII. 1893. godine. Godine 1969., određeno je da se slavi u nedjelju poslije Božića, što se zadržalo do danas.

U svim crkvama na misama slavit će se danas Sveta Obitelj. Posebno svečano bit će u istoimenoj zagrebačkoj župi gdje će se proslaviti nebeska zaštitnica. Svečano misno slavlje  u 11 sati predslavit će dubrovački biskup mons. Mate Uzinić uz koncelebraciju župnika Ivice Zlodija i svećenika maksimirsko–trnjanskog dekanata.

A, evo i nekoliko redaka kako je nastala ta župa i crkva na Aveniji Marina Držića.

Poslije prvog svjetskog rata Zagreb se počeo naglo širiti, pa su na jugoistoku grada nikla dva naselja: Kanal i Sigečica. Ona su pripadala župi svetog Petra. No, crkva je bila daleko, prometne veze loše, a u blizini nije bilo nikakve kapelice u kojoj bi se mogla obavljati služba Božja. Župa je službeno utemeljena dekretom nadbiskupa dr. Antuna Bauera, 20. travnja 1937. godine. Redovita služba Božja mogla se obavljati tek od Velike Gospe 1937.

Zanimljivo je da je arhitekt projekta prema čijim je nacrtima crkva izvedena nepoznat. Postoji samo zapis o Građevinskom poduzeću „Antun Res”. Uz crkvu su trebali biti izgradeni popratni sadržaji – župni dvor i kapela. Na sjevernoj i južnoj strani crkve planom su bile predvidene javne zgrade, a s istočne strane bila je predviđena i škola. Od svih planiranih sadržaja izgrađena je samo crkva, a župni dvor sagrađen je naknadno, tek u drugoj polovici 20. stoljeća. U unutrašnjosti crkve oltarna slika je kopija slike Svete obitelji slikara fra Bartolomea de la Porta, a na zidovima i na luku na ulazu slike iz skrovitog života Isusova. To su fresko slike koje je 1941. izradila akademska slikarica Truda Braun. U dvorištu crkve nalazi se križ podignut od umjetnog kamena koji je blagoslovljen na Veliki Petak 1934.godine.

Nakon Drugog svjetskog rata dugogodišnji upravitelj župe bio je velečasni Marijan Mihelčić, čovjek izrazita talenta za crkvenu glazbu. Osnovao je vrlo kvalitetan pjevački zbor, koji je kasnije prerastao u veliki zbor i postao ne samo nosilac liturgijskog pjevanja u župi, nego i najbolji crkveni zbor u Zagrebu. Poznati su njegovi nastupi i izvan domovine - u Salzburgu, Regensburgu i Rimu. Zbor i danas nosi ime župnika Mihelčića.

Izvor: Vesna Jurić Rukavina
 

Da biste komentirali, prijavite se.