G. K. Chesterton

Gilbert Keight Chesterton, apostol zdravog razuma, kako ga je nazvao pisac njegove biografije Dale Ahlquist, bio je engleski književnik koji je pisao o svemu
Autor: americanchestertonsociety.blogspot.hr/Laudato/K.P. Photo: Laudato četvrtak, 26. listopada 2017. u 15:34

G.K. Chesterton bio je pisac, dramatičar, filozof, novinar, govornik, ali i kršćanski apologet 19. i 20. stoljeća.

Širina i pronicljivost njegova promišljanja razlozi su što mu se dive i konzervativni kršćani kao i liberali. Njegova djela prepuna su paradoksa čime je odbijao prihvatiti postojeće stanje tadašnjeg engleskog društva.

Iz njegove maštovitosti rodila se i igra "Gype“ koju je osmislio s prijateljem H.G. Wellsom. Ime igre znači premještanje sa strane na drugu stranu. Iako je igra raširena na nekoliko sveučilišta i održane su međunarodne igre, pravila same igre još uvijek nisu jedinstvena. Postojale su različite inačice ove igre, "water gype" koji se igrao u vodi i "land gype" koji se igrao na tlu. Američko društvo Chesterton trenutno radi na širenju ove igre i usustavljivanju pravila.

O "apostolu zdravog razuma" najviše govori raskošan opus književnih djela koji nam je ostavio.

O životu i ostavštini Gilberta Keighta Cherstertona možete saznati u serijalu Chersterton koji se prikazuje na Laudato televiziji!

Sutra u 21:20 pogledajte novu epizodu
te svjedočite raspravi između najvećeg engleskog književnika G.K. Chestertona i poznatog njemačkog filozofa Friedricha Nietzschea.


 

Da biste komentirali, prijavite se.