Isprika izumitelja pametnih telefona čovječanstvu

Dr. Rocco Leonard Martino: Žao mi je! Ispričavam se zbog štete koju je moja radoznalost nanijela čovječanstvu.
Autor: aleteia.org/Laudato/prevela:M.M. Photo: pixabay.com četvrtak, 01. veljače 2018. u 10:21

Želio bih reći nekoliko riječi, zapravo iznijeti dvije činjenice, o svojoj novoj knjizi. Mnogi od vas mogli bi pomisliti kako je riječ o 'Tsunamiju nadolazeće tehnologije', ali to je knjiga koju sam davno napisao. Novu ću nazvati 'Isprika zbog svoje radoznalosti'. A evo i mojih nekoliko riječi: "Žao mi je“. Ispričavam se zbog štete koju je moja radoznalost nanijela čovječanstvu.

Prvo: Moja je radoznalost pretvorila vašu djecu u ovisnike zbog uporabe pametnih telefona.
Ona ne mogu živjeti bez svojih pametnih telefona. Ne mogu jesti ako njihovi mobiteli nisu uz njih.
Zahvaljujem Bogu što su njihovi profesori toliko pametni pa im oduzimaju mobitele prije ulaska u učionicu. Možda bi i naši svećenici trebali činiti isto prije ulaska vjernika u crkvu. Zapravo bih volio kada bi djeca sama to činila prije objeda. Ali opet, i ja držim mobitel uz tanjur, kao što činite i vi, i često nas ometaju poruke za vrijeme  jela, kao i hitni emailovi koje moramo pročitati. Dakle, moramo biti pažljivi kada zabranjujemo djeci upotrebu mobitela za vrijeme objeda,  jer je i nama samima potrebna disciplina.

Drugo: Ispričavam se što je moj izum narušio komunikaciju među ljudima. Često možemo vidjeti parove ili grupu mladih koji radije pišu poruke jedni drugima  nego (što) međusobno razgovaraju. Dok sjede u dnevnom boravku, umjesto duhovitog razgovora radije pišu poruke jedni drugima. Za ovo vam se, u velikom očaju, ispričavam i klečeći tražim oprost.

Treće: Ispričavam se zbog činjenice što sam narušio zdravlje vaše djece, ako ne i vaše. Ne tako davno, ako ste željeli saznati neku informaciju, trebali ste otići u knjižnicu i potražiti odgovor u knjizi. U slučaju da niste imali prijevoz, morali ste pješačiti nekoliko kilometara i provesti  nekoliko sati u knjižnici tražeći odgovor. Sada jednostavno željeni pojam upišete u tražilicu, na vašem pametnom telefonu, i Google odradi sve umjesto vas. Dakle, Google je jako zdrav u odnosu na vas koji vegetirate na svom kauču. Žao mi je što vam vaša djeca ne postavljaju više radoznala pitanja nego radije izabiru  koristiti Google. To je gubitak dragocjenosti.

Četvrto: Moram se ispričati zbog činjenice što će se kažiprst naše djece, i nas, pretvoriti u kost zbog neprestanog dodirivanja zaslona mobitela.

Peto: Ispričavam se i zbog toga što će se vaša desna ruka, ako ste dešnjak, ili lijeva, ako ste ljevak, produžiti jer morate držati mobitel kako biste napravili 'selfie'. I, naravno, ispričavam se zbog umjetnog osmijeha koji je uvijek na vašim licima, spreman za slikanje.

Da, sve ovo zahtijeva vaš oprost, a imam još toliko toga za navesti.
Godine 1952. slučajno, otkrio sam nešto što se naziva 'udarni val plazme', i predložio sam njemačkim raketnim znanstvenicima da umjesto izgradnje nečega što će biti visoko 65 katova  i ispunjeno eksplozivom, izgrade raketu na elegantniji način i upotrijebe plazma propulziju kako bi pokrenuli raketu ili avion. Rekli su mi kako je to nepouzdano i da sam dijete koje ne zna što govori. Sada će se upravo to i dogoditi. Znanstvenici istražuju plazma propulziju koju bi koristili za pokretanje raketa. Letjelice za let na Mjesec, a kasnije i kolonizaciju Marsa, koja će se dogoditi u idućim desetljećima, koristit će plazmu umjesto raketa. Slijedećih deset godina bit će dramatično, kao što sam već napisao u svojoj knjizi. Svaki dom Sjedinjenih Američkih Država imat će robota.

Možda će se robot kandidirati i za predsjednika. Novi Zeland trudi se napraviti robota koji će se kandidirati za premijera.

U iduće dvije ili tri godine, postavit će se niz satelita, uz one koje su već u orbiti, kako bi svi u svijetu mogli komunicirati.

Možete li zamisliti zbrku za vrijeme večere kada počnemo dobivati poruke iz bilo kojeg dijela svijeta u bilo koje vrijeme dana i noći? Obiteljski objed? Što je to?

Dogodit će se. Druga 'renesansa' je pred nama – i molim vas oprostite – ne će se zaustaviti.
Oprostite mi zbog moje radoznalosti. Ispričavam se što sam iskoristio svoju radoznalost i stvorio pametni telefon i nove aspekte letenja.

Za one koji mi ne mogu oprostiti, objavljujem početak nove organizacije posvećene povratku na stare dane; sporu poštu, dimne signale, kilometarska pješačenja, kočije – sve to možete koristiti.
Prvi zahtjev nove organizacije od vas će zahtijevati odricanje mobitela. Jeste li spremni?

 

Da biste komentirali, prijavite se.