Kako je otkriven uzročnik tuberkuloze?

Obični njemački kotarski liječnik Robert Koch objavio je 24. ožujka 1882. u berlinskom Fiziološkom društvu u gradu Wollsteinu senzacionalnu vijest koja je odjeknula diljem svijeta: otkrio sam uzročnika tuberkuloze, najopakije bolesti 19. stoljeća!
Autor: Laudato Photo: famousscientist.net ponedjeljak, 24. ožujka 2014. u 15:25

Bila je to prava senzacija jer su i najpoznatiji patolozi u to doba tvrdili da je “izravni dokaz virusa tuberkuloze nerješiv problem”.

Sva sreća da Koch nije postao svjetski putnik i istraživač, nego liječnik. Mikrobiologija je bila njegova velika ljubav zbog koje je kupio mikroskop. U slobodno vrijeme stalno je zurio kroz okruglo stakalce.

Koch je sa svojim suradnicima Gaffkyjem i Loefflerom dugo tragao za patogenim mikroorganizmom. Činilo se da je uzročnik lukaviji od učenjaka. Unatoč svim bojenjima plućnog tkiva pod mikroskopom se nije ništa vidjelo do gomile stanica nalik na epitel.

Naposljetku je Koch kalijevom lužinom razorio naslage koje su prekrivale bacil i ugledao u nizu, jedne kraj drugih, malene i tanke, neznatno svinute štapiće. Novi je problem nastao kad se pokazalo da bacili štrajkaju glađu. Ni na jednoj podlozi nisu se razvijali. Koch im je na to ponudio krvnu sirutku ovce koju je prethodno zagrijao na 58 stupnjeva. I dogodilo se čudo: bacili tuberkuloze počeli su se hraniti, rasti i razvijati!

Uspjelo je i njihovo prenošenje pa je zaključak bio neizbježan: izvor bolesti je bolesnik u čijoj se pljuvački skriva podmukli uzročnik TBC-a.

Robert Koch je svojim epohalnim otkrićem stekao svjetsku slavu. Poslije je proučavao kugu, bolest spavanja, malariju i tifus te otkrio uzročnika kolere. Godine 1905. veliki je znanstvenik zasluženo dobio Nobelovu nagradu za medicinu.

Da biste komentirali, prijavite se.