Katakombska umjetnost na Malti svjedoči o životu ranih kršćana

Grobnica Hal Resqun bila je skrivena i zapostavljena dugi niz godina.
Autor: aleteia.org/laudato.hr/D.R. Photo: aleteia.org utorak, 10. prosinca 2019. u 17:28

O kršćanskoj povijesti na Malti ne zna se mnogo, osim o navodnom brodoloma svetog Pavla na tom otoku oko 60. godine. Međtuim, zidovi katakombe stare 1.600 godina mogu pružiti tiho svjedočanstvo kršćanskog života na Malti.

Kako prenosi Aleteia, grobnica Hal Resqun od značaja je za maltešku arheologiju djelomično zahvaljujući profinjenoj upotrebi ukrasa.

- Dekorativne sheme unutar katakombe oponašaju rimske arhitektonske motive, uključujući niz rebrastih stupova urezanih u stijenište grobnice - stoji u izvješću.

Te je godine paleokršćanska katakomba ponovno otkrivena. Naime, krhotine sa zgrade obližnje međunarodne zračne luke na Malti prekrile su katakombu te je od tada bila zapostavljena.

Katakomba je jedinstvena po tome što uključuje dva prizora urezanih u kameno 'lice'. Scene tih reljefa uključuju ljudske i životinjske figure te nude vrlo rijedak uvid u ono što su rani kršćani na Malti razmišljali o smrti i zagrobnim životom. Smatra se čak da su urezane biblijske scene jedinstveni u svijetu.

 

Da biste komentirali, prijavite se.