Koliku plaću ima papa?

Kao poglavar Katoličke crkve i monarh Vatikana sasvim je logično pomisliti da papa Franjo ima veliku plaću s obzirom na svoje dužnosti. No, istina je sasvim suprotna.
Autor: aleteia.org/laudato.hr/D.R. Photo: maxpixel.net srijeda, 27. svibnja 2020. u 09:14

Nemali broj puta mogli smo čuti o silnom bogatstvu Katoličke Crkve, kao da papa 'leži na novcu'. Prije skoro dvadeset godina pojavile su se glasine kako je tadašnji papa sv. Ivan Pavao II. uveo pristojnu plaću za papu, ali je ubrzo vatikanski glasnogovornik Joaquin Navarro-Valls okončao sva nagađanja rekavši: 'Papa ne prima i nikad nije primao plaću.'

Tako je i s papom Franjom. Njemu čak i na osobit način vrijedi ne imati plaću jer je kao član Družbe Isusove dao zavjet siromaštva.

Svi troškovi koje papa ima plaća država Vatikan i ostale delegacije, tako da se ne mora brinuti o hrani ili smještaju. No, jasno je da nema nikakvih prihoda čime bi mogao kupiti sladoled u obližnjoj trgovini ili naručiti nešto preko interneta.

Ipak, kao poglavar Katoličke Crkve ima pristup dobrotvornom fondu kojim upravlja po svojoj volji te daje najpotrebitijima. Primjerice, papa Franjo je za pomoć ljudima u Meksiku izdvojio 500 tisuća dolara, a to je samo jedna od brojnih donacija koje redovito daje, uglavnom kada je riječ o prirodnim katastrofama ili na područja pogođena ratom.

Na taj način papa živi po primjeru Isusa Krista, koji također nije imao plaću te je ovisio o velikodušnosti drugih ljudi kako bi osigurao svoje potrebe tijekom javnog djelovanja, kako se i spominje u Novom zavjetu.
 

 
Da biste komentirali, prijavite se.