Koptska zajednica jedna je od kandidata za Nobelovu nagradu za mir

Unatoč sve unatoč sve brojnijim i smrtonosnijim i trajnijim progonima kopti se odbijaju osvetiti.
Autor: catholicherald.co.uk/Laudato/F.M.S. Photo: Getty Images srijeda, 03. listopada 2018. u 12:58

Među 331 kandidata za Nobelovu nagradu za mir 2018 našla se Koptska crkva iz Egipta.

Organizacija 'Koptske siročadi' prilikom objave nominacija 24. rujna izjavila je kako se Kopti 'zbog njihova kontinuirana odbijanja odmazde protiv trajnih i sve smrtonosnijih progona od strane vlada i terorističkih skupina u Egiptu ali i drugdje'.

Ove godine za Nobelovu nagradu za mir nominirano je 216 osoba i 115 organizacija. Primatelj nagrada bit će objavljen 5. listopada.

Kopti sačinjavaju oko 10 posto stanovništva Egipta i suočavaju se s stalnom prijetnjom nasilja.
U 2015. godini je islamska država smaknula je 21 kopta u Libiji; Ti kopti proglašeni su mučenicima unutar koptske pravoslavne Crkve. Koptske crkve u Egiptu često su bombardirane do strane vlasti ili terorističkih skupina.

U prosincu 2017. godine deset je osoba prijavljeno mrtvo nakon što su teroristi napali koptsku crkvu u blizini Kaira. Četrdeset devet kršćana poginulo je u bombaškim napadima na cvjetnicu u 2017. Koptski svećenik ubijen je nožem u napadu u Kairu u listopadu 2017. godine.
 
Kršćani u Egiptu dugo su bili suočeni s napadima islamističkih ekstremista, a nadasve od kada je egipatska vojska pogubila predsjednika Mohammeda Morsija, iz muslimanskog bratstva iz bratstva 2013. godine.

 

Da biste komentirali, prijavite se.