Osam načina kako mame mogu prenijeti vjeru svojoj djeci

Djela govore više od riječi, a način na koji svakodnevno živimo može naučiti djecu što znači biti kršćanin.
Autor: aleteia.org/laudato.hr/D.R. Photo: aleteia.org utorak, 28. siječnja 2020. u 17:21

Jeste li ikada razmišljali o stvarima koje želite naučiti vašu djecu? Vjerojatno postoji toliko toga što biste htjeli, ali je realnost takva da se sve ne može ostvariti. Barem ne odjednom. Međutim, kad je riječ o odgoju djece onda veliku ulogu ima primjer roditelja. Djeca su kao 'spužve' koje upijaju ponašanja roditelja, stoga svaki roditelj mora uložiti trud da se ponaša u skladu s onim što poučava svoje dijete.

Stoga, ako je vaš primjer dobar način odgajanja djeteta, zašto to ne biste upotrijebili da prenesete djetetu Krista i što točno znači biti kršćanin? Prema portalu Aleteia, ovo je osam načina na koji to možete učiniti.

1. Pronađite vrijeme za molitvu
To uglavnom znači da ćete moliti dok djeca spavaju, tako da neće saznati za vašu naviku molitve. Međutim, molitva će vam pomoći da budete bolja osoba, k tome i bolja majka. A dijeca će promijetiti promjenu.

2. Služite se spontanim molitvama pored vaše djece
Kad čujete hitnu pomoć u blizini, pomolite se za ljude kojima ta pomoć hita. Podijelite na čemu ste zahvalni za protekli dan, a djeca će se zasigurno htjeti nadovezati na vas. Kada čujete da vam se netko poznat razbolio, pomolite se naglas. Neka u vašoj obitelji bude normalno razgovarati s Bogom tijekom dana.

3. Pričajte pozitivno o svojim roditeljima i o roditeljima supruga
Sa suprugom možete i trebate razgovarati o svemu, ali ne moraju sve djeca čuti. Naučite ih svojim primjerom poštivati ​​rodbinu, posebno svoje bake i djedove.

4. Vodite djecu na svetu Misu
Pokažite im da je nedjelja važna. Ako su vam djeca mala, Misa bi mogla biti stresno iskustvo jer djeca teško miruju i slušaju, ali ih svejedno povedi. Ako u početku stvorite tu naviku, kasnije će biti lakše.

5. Ne ogovarajte druge roditelje
Izbjegavajte ogovaranja tijekom razgovora s prijateljima. Ogovaranja su česta i lako upadamo u njih. Međutim, ogovaranje narušava dostojanstvo osobe o kojoj se govori. Jedan od načina da istinski volite nekoga, posebno nekoga tko vam se možda ne i sviđa, jest da svjesno odlučite dobro govoriti o toj osobi.

6. Ne izbjegavajte beskućnike
Usudite se volontirati u javnoj kuhinji i ne bojte se pričati sa siromahom niti beskućnikom. Važno je da djeca nauče kako ne treba nikoga odbacivati.

7. Budite prisutni
Pokušajte biti prisutni svakoj situaciji u kojoj se nalazite. Majke izvrsno izvode više zadataka, ali ponekad znaju pretjerati. Ako je vrijeme da kvalitetno provedete vrijeme sa svojom djecom, učinite to što je moguće bolje, nemojte istovremeno raditi nešto drugo.

8. Govorite pozitivne stvari o svom suprugu ili o ocu vaše djece
Bilo da je riječ o udatoj ženi, samohranoj rastavljenoj majci, pazite kako govorite o ocu vaše djece. Oni će primijetiti kako vi govorite o njima, pogotovo kada s drugima razgovarate o njemu.

U zaključku, na malo načina možemo živjeti život usredotočen na Krista i na taj način, kada razgovaramo s djecom o vjeri, to je još uvjerljivije jer živimo ono što pokušavamo prenijeti na njih.

 

Da biste komentirali, prijavite se.