Parobrod Savannah preplovio Atlantski ocean

Kada je 20. lipnja 1819. godine parobrod Savannah uplovio u luku Liverpool izazvao je veliki šok u britanskoj javnosti. Kraljevska ratna mornarica privremeno ga je zaplijenila kako bi bila sigurna da to plovilo neće biti iskorišteno za spašavanje Napoleona Bonaparte, tada zatočenog na Sv. Heleni.
Autor: Laudato NP Photo: georgiainfo.galileo.usg.edu petak, 20. lipnja 2014. u 12:22

Ništa tako drastično nije bilo u pitanju. Stvar je bila jednostavna, zapravo, senzacionalna:  Savannah je bio prvi parobrod koji je upravo prepolovio Atlantski ocean!

Savannah je na svoje putovanje krenuo 22. svibnja 1819. iz istoimene luke u američkoj federalnoj državi Georgia. Mnogi su tada smatrali kako parobrodi jednostavno nisu isplativi za prekooceansku plovidbu jer su bili prisiljeni velik dio teretnog prostora koristiti za ugljen. Sam Savannah je uz parni stroj imao i jedra, a umjesto ugljena je kao gorivo korišteno drvo. Parni stroj je korišten samo u određenim dijelovima putovanja. Korištenje parnog stroja pred irskom obalom je izazvalo zbunjenost kod britanskih vlasti koje su, ne znajući da je riječ o parobrodu, pretpostavili da je na brodu izbio požar. Carinski brod poslan kako bi pomogao posadi je ustanovio kako tajanstveni brod ništa ne može prestići. Parobrod je ušao u luku Liverpool i izazvao veliki šok u britanskoj javnosti. No, stvar se ubrzo razriješila.

Dvadeset devet dana poslije "Savannah" je pristala u englesku luku Liverpool. Osim Britanije, "Savannah" je obišla Dansku, Švedsku i Norvešku, a njezinu je posadu svečano primio i ruski car Aleksandar I. u Sankt Peterburgu. Zanimljivo je da su se na engleskom dvoru pojavile glasine da je parobrod iz Amerike naručio Napoleonov brat Jerome Bonaparte kako bi iz zatočeništva sa Svete Helene izbavio slavnoga cara. No, špekulacije su bile neosnovane i "Savannah" se još iste godine vratila u američku Georgiju.

"Savannin" pothvat ipak je ostao nepotpun jer je brod koristio jedra kad god bi zapuhao povoljan vjetar. Prvi parobrod koji je preplovio ocean isključivo snagom stroja postao je "Great Western". Njemu je to uspjelo 1838. za samo četrnaest dana plovidbe.

Još u 19. stoljeću parne su strojeve istisnule parne turbine koje su vladale "debelim" morima sve do pojave moćnih dizelskih strojeva koji danas pokreću velike prekooceanske divove.
 

Da biste komentirali, prijavite se.