Posljednje pismo izumitelja 'ekspres lonca'

Među onima čija su djela ostala zauvijek u svijetu koji ih je, kakve li ironije, za života odbacio jest i francuski istraživač i izumitelj Denis Papin. Još davne 1670. godine on je konstruirao poznati specijalni lonac (ekspres lonac), a potom tehnički postavio parni stroj. Pa ipak, unatoč izumu koji je i te kako utjecao da svijetu bude bolje, Papin je umro, a da mu se ni za grob ne zna.
Autor: Laudato NP Photo: www.bbc.co.uk utorak, 17. lipnja 2014. u 10:34

Posljednji dokument koji  je o Papinu sačuvan jest pismo prijatelju datirano na današnji dan, 17. lipnja 1712. godine. Njegov najpotresniji dio glasi: "U tužnom sam položaju. Čak i kada radim ono najbolje što umijem, stječem neprijatelje. Ali, ne bojim se ničega i uzdam se u sudbinu". Sudbina mu očito nije bila sklona.

Denis Papin rodio se 1647. u francuskom gradu Blois. Tamo je završio Isusovački licej, a potom se odlučio na studij medicine. Bježeći iz rodne Francuske zbog toga što je bio u nemilosti Luja XIV., nesretni je izumitelj prvo sreću potražio u Londonu, a potom u Veneciji. U Italiji je izvodio eksperimente i pokušao osnovati društvo po uzoru na Kraljevsko društvo u Londonu i Kraljevsku akademiju u Parizu. Predavao je matematiku u Marburgu, potom se nezadovoljan uvjetima rada vratio u London gdje mu se naposljetku izgubio svaki trag.

Denin Papin rano je uvidio moć vakuma. Napravio je lonac s hermetički zatvorenim poklopcem u kojem je, uz pomoć snažnog pritiska pare, meso u kratkom vremenu omekšalo, pa su ga tadašnji bogatiji slojevi društva mogli bez problema žvakati. Bio je to zapravo prvi korak do izuma parnog stroja koji će izazvati tehnološku i industrijsku revoluciju. Dok su Englezi Savery i Newcomen petljali s pokušajima da ukrote paru, Papin je upravo po uzoru na lonac konstruirao prvi tehnički pravilno postavljen parni stroj čija je snaga mogla tjerati strojeve, pa čak i brodove. Tako je Papin konstruirao čamac na parni pogon, stotinjak godina prije Fultonova pokušaja. No, zavidni su njemački brodari smrskali Papinov izum i bacili ga u hrpu svinutog željeza.

Idejni nacrt parnog stroja Papin je opisao u djelu „O raznim novim strojevima“. Opis rada stroja objasnio je u knjizi „Novo umijeće crpljenja vode korištenjem pare“. Tu je opisao prvi sigurnosni ventil koji je sprječavao da tlak pare prijeđe kritičnu vrijednost. Upravo je ventil našao široku primjenu kod Papinova lonca za kuhanje, od kućanstva do industrijske proizvodnje konzervirane hrane.

Možemo samo zamisliti ushit onodobnih kuharica kada su spoznale mogućnosti novog lonca kojeg i danas, tri i pol stoljeća kasnije, rado imaju u svojim kuhinjama.

Denis Papin konstruirao je veći broj uređaja kao što je centrifugalna sisaljka, bavio se konstrukcijom podmornice, topa na stlačeni zrak i dr.

Pa ipak, taj se nesretni izumitelj poput pare izgubio u tami londonskog podzemlja. Nitko ne zna ni kad ni zbog čega je umro. No, svi znaju za njegov lonac, ali i konzerviranu hranu bez koje je i najjednostavniju kuhinju iz bilo kojeg kutka svijeta -  teško i zamisliti!
 

Da biste komentirali, prijavite se.