Pratiš svetu Misu preko televizije i interneta? Evo 6 savjeta!

Ovih šest savjeta pomoći će nam za sabranost i duhovno sudjelovanje na Misi.
Autor: opusdei.org/laudato.hr/D.R. Photo: catholicnewsagency.com petak, 20. ožujka 2020. u 13:08

Tehnološki razvoj omogućuje nam da unatoč prisilnim odredbama pratimo svetu Misu - premda ona nikada ne može u potpunosti zamijeniti stvarnu fizičku prisutnost na euharistijskom slavlju! Međutim, u ovim okolnostima poželjno je na taj se način duhovno sjediniti s Kristom, Crkvom, župnikom i cijelom župnom zajednicom.  

Osobna prelatura Opus Dei, koju je davne 1928. godine osnovao španjolski svetac Josemaria Escriva, na svom je portalu objavio šest savjeta kako pristupiti svetoj Misi u televizijskom ili internet prijenosu.

1. Ujedinite se s drugima
Bolje je ne pratiti Misu sami, zato pokušajte sve činiti uz obitelj ili barem s jednim članom obitelji. Kada je svima pažnja ujedinjena, lakše se usredotočiti. Odaberite vrijeme koje najbolje odgovara svačijem rasporedu i učinite to obiteljskim događajem dana.

2. Stvorite pravu atmosferu
Vodite brigu o atmosferi u sobi. Primjerice, možete staviti križ ili sliku naše Gospe blizu televizora ili kompjutera te zapalite svijeću ili dvije ako ih imate.

3. Obucite se
Obucite se u skladu s prigodom: možda jeste kod kuće, ali pidžamu ostavite za krevet, a trenirku za trening.

4. Razmišljaj
Pokušaj pratiti Misu baš kao da si u svojoj župi, ustani kada se čita Evanđelje, sjedni kada se sjedi, klekni tijekom prikazanja… Sve ove geste pune su značenja.

5. Moli duhovnu pričest
Iako Isusa ne možeš primiti u Euharistiji, možeš izmoliti duhovnu pričest. Ovo je molitva koju je sveti Josemaria molio: 'Želim te primiti, Gospodine, onom čistoćom, poniznošću i pobožnošću kojom te je primila tvoja presveta Majka. Duhom i žarom svetaca.' A postoje i brojne druge.

6. Čemu žurba? 
Nemoj žuriti: Misa ima nevjerojatnu vrijednost, a trenutno imamo tolike razloge za moliti. Ostani nekoliko minuta nakon Mise i moli za sve: preminule, bolesne, zdravstvene radnike, vladine dužnosnike i, naravno, za Crkvu, Papu, biskupe i svoju župu.

 

Da biste komentirali, prijavite se.