Prije 120 godina osnovana Hrvatska bratska zajednica

Hrvatska bratska zajednica, ili Croatian Fraternal Union, najstarija je i najveća potporna udruga hrvatskih iseljenika u SAD-u i Kanadi. Šest dobrotvornih društava ujedinilo se u Hrvatsku zajednicu 2. rujna 1894. godine u Allegheny Cityju koji je sada dio grada Pittsburgha u američkoj državi Pennsylvaniji.
Autor: Laudato NP Photo: www.hkv.hr utorak, 02. rujna 2014. u 12:55

No tek nakon 40-ak godina, 1926. na izvanrednoj Konvenciji u Clevelandu, zajednici se pripojilo još nekoliko iseljeničkih društava, pa je tada službeno utemeljena današnja Hrvatska bratska zajednica.

Seoba stanovništva iz hrvatskih krajeva počela je još u 15. stoljeću. U prekomorske zemlje otišlo je do sredine 19. stoljeća oko 13.000 Hrvata. Novi, jaki val iseljavanja zabilježen je pod pritiskom snažne germanizacije i mađarizacije, a još više Hrvata iselilo se za vrijeme vladavine jugoslavenskog velikosrpskog režima. Put iz domovine u tuđinu mnogima je obećavao sreću i rješenje teških životnih prilika. Osnivanje Hrvatske bratske zajednice pozdravio je u svoje vrijeme i đakovački biskup Josip Juraj Strossmayer riječima: "Time ćete najbolje sačuvati ime hrvatsko, time najsjajnije prodičiti svoju domovinu Hrvatsku.”

Tijekom više od stoljeća postojanja, Hrvatska bratska zajednica odigrala je veliku ulogu među doseljenicima u očuvanju nacionalnih posebnosti te u pomaganju i trajnoj povezanosti s matičnom zemljom. U najtežim povijesnim trenucima pružala je veliku materijalnu i moralnu potporu Hrvatima u domovini. To je osobito došlo do izražaja tijekom Domovinskog rata, kao i poslije u procesu priznanja novostvorene hrvatske države i njezine afirmacije u SAD-u.
 

Da biste komentirali, prijavite se.