Prva međunarodna automoto utrka u Samoboru

Automobilističke utrke već desetljećima privlače za male ekrane ljubitelje tog sporta. Prva automobilistička utrka u svijetu održaja je 1894. godine na cesti Pariz–Rouen. U to vrijeme u Hrvatskoj još nije bilo automobila.
Autor: Laudato/N.P. Photo: www.tzm.hr petak, 16. svibnja 2014. u 08:57

Prvi automobil u našu domovinu stigao je u Vinicu kraj Varaždina. Dovezao ga je 1898. godine grof Marko Bombelles, a zagrebačkim se ulicama prvi provozao Ferdinand Budicki početkom travnja 1901. Potkraj 1901. prvi automobili pojavili su se i na ulicama Zadra. U travnju 1902. priređena je automobilistička utrka na relaciji Nica–Opatija.

Bili su to začeci hrvatskog automobilizma koji je prvi veliki uspon doživio 20-ih godina 20. stoljeća. To potvrđuje i podatak da se 16. svibnja 1926. u Samoboru vozila prva međunarodna automoto utrka u Hrvatskoj. Bila je to kružna cestovna utrka Plješevica – Samobor - Plješevica, dužine 43 kilometra na kojoj su, uz domaće, nastupili natjecatelji iz Austrije i Njemačke. Lovorovim vijencem okitili su se automobilisti Viktor Barišić, Radovan Savatić i Josip Vitković, te motociklist Nikola Krušnjak. Zanimljivo je da je duž prašnjave staze bilo više od dvije tisuće gledatelja što je zavidna brojka.

No, i prije Samobora vozile su se utrke kroz Hrvatsko Zagorje, a zatim i po Sljemenu, ali s domaćim natjecateljima. Usporedo s automobilizmom razvio se i motociklizam. Utrke su se održavale u Zagrebu na stazi u Črnomercu, a poslije na popularnoj Miramari i Koturaškoj cesti.

Najveća kružna staza u nas izgrađena je 1978. godine na Grobničkom polju kraj Rijeke. Već zaboravljeno trkalište Glavica kraj Požege uređeno je 1975. Hrvatski auto i moto športski savez osnovan je 1991., a član je organizacije FIA od 1992. godine.

Nakon razdvajanja automobilističkog i karting saveza od motociklističkoga, u Zagrebu je 1997. osnovan Hrvatski auto i karting savez.

U posljednjih dvadesetak godina postignuti su značajni domaći i inozemni rezultati. Pored brojnih pobjeda na prvenstvima Hrvatske u brdskim utrkama i utrkama na kružnim stazama, Niko Pulić osvojio je prvo mjesto u Brdskom prvenstvu Europe četiri godine zaredom (1999., 2000., 2001., 2002.) te u istoj disciplini ponovno 2007. godine.
 

Da biste komentirali, prijavite se.