Prva žena preletjela Atlantik

Već svjetski poznata žena s nesvakidašnjom strašću za vrijeme u kojem je živjela, Amelia Earhart 20. svibnja 1932., kao prva žena u povijesti krenula je preko Atlantskog oceana sama u avionu iz Newfoundlanda u Kanadi.
Autor: Laudato-np Photo: www.pacificaviationmuseum.org utorak, 20. svibnja 2014. u 10:26

Doista, uspjela je preletjeti Atlantik i ujedno postaviti vremenski rekord od 13 sati i 30 minuta. Za ovaj podvig odlikovale su je i francuska i američka vlada. Poslije se proslavila i prvim letom od Havaja do Kalifornije.

U ljeto 1937. odlučila je postati prvi letač koji će obletjeti svijet. Krenula je iz Floride prema istoku. Početkom srpnja nakon prijeđene dvije trećine puta iznad Tihog oceana prekinuta je radioveza s njezinim avionom. Nestanak Amelie Earhart do danas je ostao nerazjašnjen. Potraga koju su zajednički pokrenuli američko zrakoplovstvo i mornarica bila je neuspješna.

Svojim podvizima Amelia Earhart je dokazala da žene mogu biti uspješni pustolovi. Tragičan kraj samo je naglasio njezinu karizmu.

Po njezinom životu snimljen je i film u kojem Ameliu Earhart glumi dvostruka oskarovka Hillary Swank, uz Richarda Gerea i Ewana McGregora u sporednim ulogama.

O Amelijinom nestanku nad Tihim oceanom ufolozi su ispleli čak i priče o tome da su je oteli vanzemaljci. Bilo je i suludih teorija o tome da su je nakon nesreće Japanci držali u zarobljeništvu kao špijunku. I današnje novine s vremena na vrijeme podgrijavaju priče o njezinu nestanku, odnosno, pronađenim ostacima njezina aviona i osobnih stvari kod nenaseljenog otoka na Kiribatiju.
 

Da biste komentirali, prijavite se.