Putovanje poslije kojeg se mnogi putnici vrate promijenjeni

Katolički putnik – putovanje jednog muškarca oko svijeta kako bi širio Riječ Božju.
Autor: Laudato/T.S. Photo: The Catholic Traveler subota, 18. ožujka 2017. u 10:08

Samo jedno putovanje u Rim bilo je dovoljno da Mountain Butorac donese odluku života: preselio se u srce Katoličke Crkve. To je bilo prije 20 godina. Sada živi sa svojom ženom i dvije kćeri u Vječnom Gradu gdje je pokrenuo projekt 'Katolički putnik' – hodočasničke i obrazovne ture po Europi i Svetoj Zemlji.

Spojio je dvije najvažnije stvari u životu, vjeru i putovanja. Zato sve putnike vodi u Svetu Zemlju.

- Hodočasnike vodim u gradske crkve kako bi im pokazao relikvije iz Kristova života: štalicu, križ, te ih vodim na hodočašće kroz sedam rimskih crkava koje je pokrenuo sv. Filip Neri. Pokazujem im stvari koje toliki propuste vidjeti – govori oduševljeno Mountain Butorac.

Između svih mjesta koje posjećuje, jedno najviše dopire do srca ljudi, riječ je o Svetim Stubama.

- To su stube kojima je Isus hodio kada je bio osuđen na smrt, tako da njih posjetimo tek na kraju. Bilo je osoba koje bi se popele stubama i kada bi se našle na vrhu i odjednom su se htjele ispovjediti i to nakon 20 godina. Odmah su se morali ispovjediti – prepričava događaj Butorac.

U tim trenucima njegov trud nije samo obilato nagrađen, već mu omogućuje da razmišlja o veličanstvenoj povijesti Crkve.

- To je nevjerojatno snažno iskustvo. Da možemo zahvaliti sv. Heleni što je donijela ove relikvije iz Svete Zemlje, kako bi ljudi mogli doći u Rim i doživjeti Kristovu muku i popeti se stubama kojima se on uspinjao. I vidjeti ostatke križa, trn iz trnove krune. Mislim da je i to izvor naše vjere – rekao je on.
 
Mnogi koji su pošli na putovanja s njime postali su njegovi prijatelji. Zbog toga je svjedočio mnogim obraćenjima na katoličku vjeru kao i povratku onih koji su davno izgubili svoju vjeru. A onima koji ne mogu doputovati u Rim, Mountain im pomoću društvenih mreža omogućuje da barem malo dožive bogatstva vjerske baštine Vječnoga grada.

U vremenu kada globalizacija čini svijet sve manjim, Katolički putnik koristi tu priliku kako bi poruku Evanđelja donio u sve dijelove svijeta. 

Da biste komentirali, prijavite se.