Sjećamo se Nele Eržišnik

Stariji gledatelji Televizije Zagreb zasigurno rado pamte neuku staricu britkog jezika koja se na duhovit način obračunavala s mnogim nedostacima društva u kojem je živjela. Otkačenu staricu Maricu Hrdalo, a poslije tetku Ikaču utjelovila je popularna hrvatska glumica Nela Eržišnik koja se rodila 18. lipnja 1922. u Banja Luci.
Autor: Laudato NP Photo: 24sata.hr srijeda, 18. lipnja 2014. u 11:21

Pravim imenom Nevenka Maras, sitna djevojčica tamnosmeđe guste kose provela je siromašno i sretno djetinjstvo u Lici, najviše u Otočcu. U Zagreb se obitelj Maras preselila 1935., a Nela je na Gornjem gradu završila gimnaziju i zaposlila se kao službenica na pošti. Studij glume završila je poslije rata kada je već bila samohrana majka. Njezin muž se izgubio u emigraciji, braća su nestala na Bleiburgu, a tijelo mrtvog oca preuzeli su 1945. godine u Vinogradskoj bolnici.

Glumačku karijeru počela je u Hrvatskom narodnom kazlištu, a 1953. prešla je u Zagrebačko dramsko kazalište, današnju Gavellu. Proslavila se osobito 1952. naslovnom ulogom u Aristofanovoj „Lisistrati“. Kazališnu karijeru završila je naslovnom ulogom u Nušićevoj „Gospođi ministarki.“

Zbog vrckave izvedbe „Gospođe ministarke“ prozvana  je da je „iznakazila savršenoga Nušića, srpski jezik i kulturu“, pa je je naprasito napustila kazalište.

Možda su joj napravili uslugu jer je Nela Eržišnik snimila više od 20 zapaženih filmova i postigla zavidnu karijeru komičarke.

Najpoznatiji filmovi u kojima je dala glumački obol su „Sinji galeb (1953)“, „Jubilej gospodina Ikla (1955)“, „Ne okreći se sine“, „Svoga tela gospodar (1957)“, „Samo ljudi (1957)“, „H-8“, „Signali nad gradom (1960)“, „Martin u oblacima (1961)“ i „Breza (1967)“.

Neviđenu popularnost donijeli su joj nastupi na estradi. Vodila je zabavne radijske emisije. Njezin humoristički serijal „Porodica Veselić“ pred radijskim je prijamnicima okupljao cijele obitelji.

Za svoje je nastupe sama pisala tekstove. Uvijek svježa sa svojim komentarima aktualnih društveno-političkih zbivanja magnetski je privlačila televizijsku publiku. Njezin je glavni rekvizit bila metla. Marica Hrdalo ili tetka Ikača bilo je i ostalo zaštitno ime koje i danas izmami osmijeh starijim gledateljima nekadašnje Televizije Zagreb.

Nela Eržišnik bila je aktivna i na predizbornim skupovima HDZ-a.

Za vrijeme Domovinskog rata podržavala je obranu domovine. Početkom 2000-ih privukla je pozornost otvorenim pismom što ga je poslala Miodragu Petroviću Čkalji, srpskom komičaru, kad je čula da njezin kolega i komičarska legenda, baš poput nje, trpi krajnje siromaštvo kao zaboravljeni umirovljenik.

Nela Eržišnik umrla je 2007. kao Marija Blažević. Osim smijeha, svojim je obožavateljima u nasljeđe ostavila i autobiografsku knjigu Moja tri života.  
 

Da biste komentirali, prijavite se.