Što se dogodilo s Marijom iz Magdale nakon Isusova uskrsnuća?

Odlukom pape Franje od 2016. godine slavlje svete Marije Magdalene uzdignuto je na razinu blagdana u Općem rimskom kalendaru.
Autor: aleteia.org/laudato.hr/D.R. Photo: wikimedia.org ponedjeljak, 22. srpnja 2019. u 17:30

Marija iz Magdale prilično je 'zagonetna' žena. Riječ je o osobi iz koje je Isus izagnao sedam đavola (Lk 8,2), a koja je kasnije postala prva navjestiteljica uskrsnuća (Iv 20,18). Što se s njom dogodilo nakon uskrsnuća nije nam poznato, no postoji nekoliko tradicija koje govore o njenom životu.

Marija se u Novom zavjetu kronološki posljednji put spominje u Ivanovom evanđelju kad ju Isus šalje k učenicima da im kaže da ga je vidjela. Prema srednjovjekovnom tekstu zvanom „Zlatna legenda”, Marija iz Magdale propovijedala je o Isusu:

„Kad je blažena Marija iz Magdale vidjela ljude koji se okupljaju oko svetišta da prenesu žrtvu idolu, stala je pred njih, te ih smireno i s lijepom riječima odvratila od poganskog kulta propovijedajući im o Kristu.”

Isti tekst dalje navodi kako se kasnije Marija povukla u pustinju i narednih trideset godina živjela na nepoznatom mjestu. Umrla je nakon što je primila svetu pričest od svećenika koji je živio u blizini.

Drugi izvori, pak, navode kako je Marija otišla u Efez s Isusovom majkom te da su njene relikvije prenesene u Carigrad 886. godine. Postoji čak tradicija kako je Marija otišla u Francusku te se sklonila u pećini pored planine Sainte-Baume, gdje danas postoji skriveni samostan nazvan „Svetište Marije Magdalene”.

Iako je vjerodostojnost ovih legendi nesigurna, možemo biti sigurni barem u jednome – da je Marija iz Magdale imala povlašteno mjesto u prvoj Crkvi zbog njenog susreta s uskrslim Kristom.

 
 
Da biste komentirali, prijavite se.