Sve što niste znali o blagoslovu vode uoči svetkovine Bogojavljenja

Po mišljenju povjesničara datum Božića na Zapadu i Bogojavljenja na Istoku vezan je uz zimski solsticij.
Autor: zupakristakraljatrnje.hr/Laudato/M.B. Photo: pixabay.com subota, 05. siječnja 2019. u 13:23

Crkva se naime uspostavom svojih blagdana najuspješnije suprotstavljala poganskim blagdanima i osobito sudjelovanju kršćana u njihovu slavljenju. Rano je Krist nazvan Sunce pravde (Mal 3,20) te se simbolika blagdana apoteoze Sunca uvelike primijenila na Krista. Tako su na Istoku od davnine vjerovali da 6. siječnja (na zimski solsticij) Sunce daje posebnu moć vodama. Kršćani su običaju da se toga dana uzima voda za religioznu uporabu dali kršćanski smisao: Krist, Mlado sunce, svojim rođenjem, a osobito krštenjem na Jordanu posvećuje vodu za naše krštenje.

Budući da je Crkva u našim krajevima kroz mnoga stoljeća u dodiru s Istočnom Crkvom, poprimila je taj pobožni običaj i sačuvala ga do danas. Na blagoslov vode uoči Bogojavljenja okuplja se uvijek veliko mnoštvo vjernika. Zato je taj obred trebalo obnoviti po načelima konstitucije Drugog vatikanskog koncila Sacrosanctum concilium i uvrstiti u novi Red blagoslova.

Ovaj se blagoslov može slaviti i u misi na mjestu gdje se i inače blagoslivlja voda za škropljenje, prema propisima Rimskog misala. Tada taj obred zamjenjuje pokajnički čin mise. Blagoslovna molitva naglašava povezanost između Isusova krštenja i sakramenta krštenja:

Svemogući vječni Bože!
Tvoj je Sin krštenjem u Jordanu
posvetio vodu za službu spasenja.
Po škropljenju ove vode blagoslovi svoj narod.
Neka mu ona bude spomen krsne obnove
i otkupljenja svega stvorenoga,
da ustraje u tvojoj milosti,
živi po zakonu tvoga kraljevstva
i postigne život vječni.
Po Kristu Gospodinu našemu. Amen.

Obred blagoslova vode u župama održava se na večernjoj misi 5. siječnja, uoči svetkovine Bogojavljenja.
 
 

Da biste komentirali, prijavite se.