Sveci koji su prislino živjeli bez euharistije

U vremenu kada se mnoga misna slavlja otkazuju za javnost, očituje se glad naroda za euharistijom. Ovi sveci svojim su životom pokazali kako unatoč tome ustrajati u vjeri.
Autor: aleteia.org/laudato.hr/D.R. Photo: pxhere.com srijeda, 18. ožujka 2020. u 13:23

Biskupije širom svijeta otkazuju javne Mise u narednim tjednima kao preventivna mjera u pandemiji koronavirusa. Mnogi katolici zbog toga osjećaju glad za euharistijom. S pravom, jer je ona izvor i vrhunac kršćanskog života.

U borbi protiv pandemije čini se da bi Mise trebale biti potrebnije više no ikad. Međutim, dok se one za narod obustavljaju, privatne se Mise nastavljaju. Suočavajući se s ovom situacijom, možemo se zapitati kako se prema njoj odnositi?

U povijesti Crkve ima puno svetaca, poznatih i nepoznatih, koji su imali slična iskustva. Mjesecima i godinama preživljavali su bez sakramenata. Podsjećajući na njih, njihovo iskustvo može nas ojačati da ustrajemo u sadašnjoj situaciji.

Japanski kršćani
Iako nisu kanonizirani, na tisuće japanskih kršćana živjelo je bez svećenika gotovo 250 godina! Crkva u Japanu opstala je preko laika koji su krstili svoju djecu u tajnosti, prenoseći vjeru u okolnostima progona, moleći se pred slikama Djevice Marije i Isusa koje su bile sakrivene u budističkim slikama. Japan je 1858. ponovno prihvatio kršćanske misionare, koji su pronašli 10 000 skrivenih kršćana. Zamislite da ste odgajani s gotovo sigurnošću da nikada u životu nećete prisustvovati misi, poznavajući euharistiju samo po riječima vaše bakea?

Koreanski sveci
Sveci iz Južne Koreje u 19. stoljeću bili su u sličnoj situaciji. Od 1784. godine Crkvom su u potpunosti upravljali laici do 1795. godine. Te je godine bl. James Zhou Wen-Mo stigao i otkrio 4000 katolika, od kojih je samo jedan vidio svećenika u svom životu. Wen-Mo je bio jedini svećenik u cijeloj Koreji punih šest godina, sve do svog mučeništva. Sljedećih 36 godina u Koreji više nije bilo mise sve dok mala grupa francuskih svećenika nije stigla 1836. godine, a ubijeni su dvije godine kasnije.

Sveti Isak Jogues (1607-1646)
Ovaj svećenik očekivao je mučeništvo kad je otputovao u Sjevernu Ameriku kako bi evangelizirao Indijance. Međutim, nije mogao očekivati ​​da će mu biti uskraćena Euharistija. Naime, njega su zatočili i oštetili mu ruke. Kako u to vrijeme svećenik kojem su nedostajali palac ili kažiprst nije mogao slaviti misu, Jogues nije mogao ispovjedati, slaviti misu niti čak prisustvovati misi. Kad se vratio u Francusku 17 mjeseci kasnije, dobio je posebno dopuštenje. Potom je zatražio da se vrati u Ameriku te je ubijen nedugo nakon povratka. Njegov se ubojica kasnije pokajao i pri krštenju uzeo ime Isaac Jogues.

Bl. Victoire Rasoamanarivo (1848.-1894.)
Bio je plemić koji se obratio na katolicizam. Vodio je u Crkvi na Madagaskaru nakon što su Francuzi protjerani s tog otoka 1883. godine. Gotovo tri godine Victoire je sa blaženim Raphaelom Rafiringom vodio 21 tisuću katolika laika, okupljajući ih svake nedjelje na zajedničku molitvu, iako nije bilo svećenika koji bi slavili misu pune tri godine.

Sveti Mark Ji TianXiang (1834-1900)
Bio je ovisnik o opijumu, a budući da njegov svećenik nije razumio prirodu ovisnosti rekao je TianXiangu da ne može primiti odrješenje dok ne pobijedi svoju ovisnost. To je značilo da ne može primiti ni svetu pričest. Tijekom 30 godina TianXiang je nastavio prakticirati vjeru, unatoč uskraćenim sakramentima. Nikada se nije uspio očistiti, ali je umro kao mučenik. Kanoniziran je za sveca ne samo zbog mučeništva već i zbog desetljeća pokušaja da slijedi Isusa, čak i u nedostatku sakramenata.

Bl. Laurentia Herasymiv (1911.-1952.)
Kao i bezbroj drugih katolika u nacističkim koncentracijskim logorima ili sovjetskim gulagovima, ova blaženica posljednje je mjesece svog života provela bez sakramenata. Uhićena je zbog odbijanja napuštanja Ukrajinske grkokatoličke crkve, poslana je u Sibir gdje je umrla. Dok je umirala, molila je za Euharistiju govoreći: 'Isuse, ne želim umrijeti bez tebe!' Umrla je bez Euharistije, ali potpuno duhovno sjedinjena s Isusom.

 

Da biste komentirali, prijavite se.