Sveti Patrik, zaštitnik Irske

Irci, ali i mnogi u svijetu, danas slave Svetog Patrika. Slavit će ga i mnogobrojni Hrvati koji su proteklih godina nastanili Zeleni otok. Tko je bio ovaj svetac, svjetski poznat kao zaštitnik Irske.
Autor: Verbum/Laudato/T.S. Photo: Youtube/screenshot subota, 18. ožujka 2017. u 08:04
Na današnji dan Crkva se prisjeća svetog Patrika, omiljenog irskog zaštitnika. Rodio se oko 385. godine u mjestu Bannhaven Tabarnie u Engleskoj, u kršćanskoj obitelji.

Kad mu je bilo 16 godina,  oteli su ga irski gusari s tisućama drugih ljudi i prodali ga kao robu u Irsku. Patrikov gospodar odredio ga je za pastira ovaca, a upravo ga je ropstvo približilo Bogu. Mnogo je molio i činio pokoru, a nakon šest godina provedenih u ropstvu, pobjegao je od svoga gospodara i vratio se u Britaniju. U Galiji je Patrik završio studij i spremio se za svećeništvo.
 
Prema jednoj legendi, u snu mu se obratio jedan Irac koji mu je pružio pismo u kojem je pisalo: 'Molimo te vrati se i budi opet s nama'.
 
Patrik je to shvatio kao Božji poziv. Papa Celestin I. poslao ga je u Irsku gdje je naslijedio prvog biskupa Paladija. Patrik je na katoličku vjeru obratio mnoga barbarska keltska plemena i njihove vođe, a u podijeljenom je društvu uspio ostvariti društvenu i civilnu organizaciju.
 
Zahvaljujući njemu, gotovo svi Irski Kelti i kralj Leogarije postali su katolicima. Poznata je i legenda prema kojoj je sveti Patrik upotrijebio djetelinu s tri lista  kako bi poganim Ircima prikazao Presveto Trojstvo. Djetelina je danas simbol Irske kao i njena zelena boja.
 
Sveti Patrik preminuo je na današnji dan, 17. ožujka, 461. godine i sahranjen je u gradu koji se otad zove Downpatrick. U njemu se nalazi veliki kip Sv. Patrika koji čuva Irsku. Posvećene su mu mnoge crkve, a najviše u Irskoj, SAD-u i Australiji. U Irskoj se Dan Svetog Patrika slavi kao nacionalni blagdan. 
 
Da biste komentirali, prijavite se.