Tri riječi koje trebate zapamtiti ako želite trajnu sreću u braku

Ove jednostavne ideje mogu preporoditi odnos supružnika, a nisu komplicirane.
Autor: aleteia.org/laudato.hr/D.R. Photo: aleteia.org ponedjeljak, 04. studenog 2019. u 14:04

- Svaki put kad me parovi posjete ostavljam ih s tri male riječi: razgovarajte, oprostite, molite se - rekao je jednom jedan svećenik.

Ove tri riječi su u osnovi program zajedničkog života. Pružaju referentne točke kako bi pomogli bračnom paru da napreduje, ispitaju se i pregledaju: Gdje smo kao par u komunikaciji? Postoji li još nešto za što moram tražiti oprost? Je li molitva u središtu našeg života?

Razgovor
Svi znamo da ponekad možemo razgovarati bez da izgovaramo puno riječi, a ta komunikacija između para nije proporcionalna broju razmjenjenih riječi. Uzmimo za primjer ekstremni slučaj nekih parova u kojima jedan, zbog bolesti ili nesreće, ne može govoriti, ali koji ipak komuniciraju duboko.

Da bi razgovor mogao promovirati ljubav, moramo početi s međusobnim slušanjem. Mnogi se parovi žale na nedostatak dijaloga, ali malo na nedostatak slušanja. Upravo to odsustvo slušanja otkazuje dijalog: jedva otvorite usta prije nego što drugi, znajući što će čuti, poprimi izmučen pogled prije nego što uopće stignete do kraja rečenice. Stoga tražite razne teme o kojima ćete razgovarati sve dok ne ostanete bez tema. Zatim izblijedite u anonimnosti i olovnoj tišini koja je strana srcu koji vas sluša.

Uvijek je pravo vrijeme da se uživate u prisutnosti jedno drugog te da riječi ljubavi mogu doći do vaših usana, nakon čega slijedi razmjena teme koja je, iako možda teška, ipak dobrodošla kada je ljubav u zamahu. Autentično dijeljenje može se ponovo otkriti. Treba vremena za razgovor jedni s drugima. Morate znati kako „gubiti vrijeme“ samo razgovarajući o ovome i onome, kako bi izdvojili vrijeme da budete istinski jedno za drugo. Ne možete odrediti datum za razgovor o najvažnijim temama - što se često događa spontano, kao jedan razgovor, samo zato što je trebalo vremena da trenirate autentično slušanje sluha.

Oprostiti
Ono što je Jean Vanier rekao općenito o životu u zajednici moglo bi se jednako primjenjivati ​​i na brak: „Ako uđemo u zajednicu bez da znamo da je ona razlog zbog kojeg učimo oprostiti i biti oprošteno sedam puta sedamdeset i sedam puta, uskoro ćemo biti razočarani.

Mnogi razvodi vjerojatno proizlaze iz činjenice da većina angažiranih parova nema pojma da je brak nesumnjivo stanje u kojem čovjek ima najviše prilika da ponudi i primi oproštenje. Mnogi, naprotiv, zamišljaju da "ljubav znači da nikada ne morate reći da vam je žao", kako je Erich Segal napisao u Love Storyju. Kad se pojave pritužbe - kao što će se i prije ili kasnije dogoditi, jer se volite a ljubav otvara prostor ranjivosti - parovi se počinju pretvarati kao da ne postoje, a završavaju razmišljanjem da se više ne vole.

Reći da vam je žao nije neuspjeh ljubavi; upravo je suprotno: to je znak istinske ljubavi. Jedan je svećenik gledajući starca i staricu kako hodaju ruku pod ruku, divio se koliko stotina i stotina oprosta ta ljubav predstavlja.

Moliti
Bračni par star 50 godina dobio je savjet za svaki dan: "Svake večeri bez prestanka recite zajedno Oče naš i Zdravo Marijo, ruku pod ruku, i ponudite svoj dan i noć Bogu za miran san.". Skeptičan prema tako jednostavnom zahtjevu, suprug se ipak složio i nekoliko godina kasnije rekao je: "Naš se brak transformirao ... Upravo ovom prepuštanju sebe u ruke Božje dugujemo lakoću kakvu sada uživamo u životu kao par."

Mnogi parovi ne uspiju moliti zajedno. Da bi zajedno molili i kako bi zajednička molitva bila trajna ne treba komplicirati: što može biti jednostavnije od recitiranja Oca i Zdrave Marije? To je gotovo 'ništa', ali sve to mijenja. Jer "jedva išta" je poput pet kruhova i dvije ribe u Evanđelju: Gospodin to množi do beskonačnosti.

 

Da biste komentirali, prijavite se.