[VIDEO] U tijeku ponovno prevođenje Biblije na hrvatski jezik

U tijeku je prvo cjelovito prevođenje Svetog Pisma s hebrejskog i grčkog na suvremeni standardni hrvatski jezik.
Autor: Laudato/D.T. Photo: screenshot nedjelja, 26. siječnja 2020. u 09:03
Prema odluci pape Franje treća nedjelja kroz godinu biti će posvećena slavljenju, razmišljanju i širenju Božje riječi. U apostolskom pismo 'Aperuit illis' papa Franjo naveo je kako nas Božja riječ na uvijek novi način potiče izaći iz individualizma i iznova se roditi za ljubav.
 
Biblija je najpoznatija, najčitanija i najprirođenija knjiga, remek djelo svjetske književnosti, koja govori o Božjem djelovanju i njegovu planu s čovječanstvom. Iako postoje brojne verzije prijevoda na hrvatski jezik, od onih najstarijih iz 14. stoljeća pa sve do suvremenih, u tijeku je prvo cjelovito prevođenje Svetog Pisma s hebrejskog i grčkog na suvremeni standardni hrvatski jezik.
 

Na ovom izrazitom zahtjevnom projektu surađuje dvadesetak vrhunskih stručnjaka, prvenstvenog prevoditelja s hebrejskog i grčkog koji dolaze iz različitih dijelova Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Također u projekt su uključene kako mlađe generacije stručnjaka tako i onih koji se već nalaze u mirovini. Može se reći da ovaj projekt simbolično ujedinjuje sve Hrvate.
 
S obzirom kako su vjernici već navikli na postojeće prijevode, te su s njima saživjeli i nerijetko ih znaju napamet, predviđa se kako će novi prijevod Biblije lakše prihvatiti mlađe generacije. Također, nakana je ovog prijevoda da bude prikladan za različite namjene, od pastoralne, pa sve do liturgijske i studijske. Koliko će u tome uspjeti, pokazat će vrijeme. 
 
'Ne poznavati Pisma znači ne poznavati Krista', riječi su sv. Jeronima, koje pokazuju kako je čitanje Biblije važna komponenta u životu svakog vjernika.
 
Papa Franjo potiče nas da Bibliju ne promatramo kao zbirku povijesnih knjiga niti vijesti, već kao Božju poruku koja je u potpunosti usmjerena na cjelovito spasenje osobe. Naš blaženik i mučenik Alojzije Stepinac, jednom prilikom izjavio je kako - više vrijedi jedna stranica Svetoga Pisma, nego svi romani svijeta. Neka nas stoga ta misao potakne kako bi što češće čitali ono što nam sam Bog želi poručiti.

 
 
Da biste komentirali, prijavite se.