[VIDEO] Znanstvenici otkrili crkvu apostola Petra i Andrije

Crkva se nalazi pokraj Galilejskog mora u ruševinama drevnog grada Betsaide, koja je sada dio prirodnog rezervata Bteikhe.
Autor: faithwire.com/laudato.hr/D.R. Photo: youtube.com četvrtak, 01. kolovoza 2019. u 16:02

Arheolozi vjeruju da su pronašli drevnu crkvu koja je sagrađena na mjestu gdje se nalazila kuća apostola Petra i Andrije. Petar, odnosno Šimun i njegov brat Andrija bili su prvi Isusovi učenici, prema izvještaju sinoptičkih evanđelja.

Istraživanje je provela izraelska skupina s fakulteta Kinneret te američka skupina sa studija Drevnog judaizma i kršćanskog porijekla. Američki profesor Steven Notley koji je sudjelovao u istraživanju izvijestio je da su pronašli dokaze o postojanju crkve preko mozaika i drugih dobro sačuvanih predmeta.

- Ova otkrića govore nam kao da je crkva htjela da bude pronađena. Uvijek je neopisiv osjećaj pronaći ljepote koje su bile zakopane gotovo 1500 godina – rekao je Notley.

Ovim otkrićem također se riješilo pitanje istinitosti pojedinih spisa, poput spisa bavarskog biskupa Willibalda iz 8. stoljeća koji je tvrdio da postoji crkva sagrađena na mjestu gdje su živjeli sveti Petar i Andrija.

- Jednako tako, crkva implicira da je u kršćanskoj zajednici postojalo živo sjećanje na Betsaidu, odnosno na kuću Petra, Andrije i Filipa – kaže Notley aludirajući na Iv 1,44 koji opisuje Isusovo pozivanje prvih učenika.

Otkriće crkve važan je i po tome jer je prema Markovu evanđelju Isus izliječio slijepca u Betsaidi (Mk 8,22-26), a prema Lukinom evanđelju Isus je u obližnjem mjestu nahranio pet tisuća ljudi (Lk 9,10-17). Sve to pomaže u otkrivanju drevnog grada Betsaide. 

Da biste komentirali, prijavite se.