Zašto papa Franjo nosi srebrni križ?

Tradicija da papa nosi vrhovni križ ima fascinantnu povijest i duboku duhovnu simboliku.
Autor: aleteia.org/laudato.hr/D.R. Photo: aleteia.org petak, 06. rujna 2019. u 20:30

Papa Franjo, zajedno s drugim biskupima i kardinalima, svaki dan nosi "prstenski križ" na lancu koji visi nad njegovim prsima. To je stoljetna tradicija i ima duboku duhovnu simboliku.

Prema James-Charlesu Noonanu, Jr. U svojoj knjizi Crkva vidljiva, križ je "izvorno služio kao relikvijar Pravog križa, što je zbog jedinstvenog uvoza ove relikvije potaknulo praksu nošenja relikvije u blizini srce najviših crkvenih dužnosnika. "

Mnogo je stoljeća svaki pektoralni križ sadržavao mali djelić pravog križa, ali ta se tradicija nije prakticirala u svakom dijelu svijeta i relikvije nisu uvijek mogle biti slijedeće.

Pektoralni križ također nosi mnogo simbolike, što se otkriva u molitvama biskupa kad stavlja križ, podsjećajući ga na Isusove muke i žrtvu mučenika.

Zaklinj Te, Gospodine Isuse Kriste, da me čuvaš od svih zamki svakog neprijatelja, znakom Tvoga najsvetijeg križa: i zakini mi da mi daruješ, svoj nedostojni sluge, da kao što držim pred svojim grudima ovaj križ s relikvije Tvojih svetaca unutar nje, pa da li ikada budem imao na umu sjećanje na Muke i pobjede Svetih mučenika.

Ta tradicija podsjeća biskupe na Isusove riječi svojim učenicima: "Ako tko želi poći za mnom, mora se odreći sebe i svakodnevno uzimati svoj križ i slijediti me" (Luka 9,23).

Kad je izabran papa Franjo, odlučio je zadržati križ koji je nosio dok je bio biskup u Argentini.

Prema F.C. Ziegler Co, križ pape Franje dizajnirao je Antonio Vedele, a izradio ga je majstor Guiseppe Albrizzi iz Pavije, Italija. Križ je pun simbolike, kako je objašnjeno na njihovoj web stranici.

Pojedinosti križa nalaze se u Lukinu evanđelju. Odnosno, prispodoba o dobrom pastiru i izgubljenoj ovci. Luka 15: 4-7 kaže: "Koji čovjek među vama koji ima sto ovaca i izgubi jednu od njih ne bi ostavio devedeset devet u pustinji i pošao za izgubljenom dok je ne nađe?"

U središtu je lik čovjeka koji predstavlja Isusa, dobrog pastira, koji je pronašao jednu od svojih ovaca i nosi je, dok ostale ovce pomno prate. Na vrhu križa, golub koji predstavlja Duha Svetoga spušta se od Boga Oca do Boga Sina, pomažući onima koji su izgubljeni i u tami, i donosi im novi život! Linearni stil zamišljen je kao simbol nove crkvene ere, siromašne Crkve među siromašnima, kako je papa Franjo naznačio.

Iako se može činiti jednostavnim nakitom, križni papa Franjo i drugi biskupi nose svakodnevno podsjetnik koji ih drži usredotočenima na njihov poseban zadatak voditi duše bliže Isusu Kristu.
 

Da biste komentirali, prijavite se.