Anto Mamuša: Sakralni umjetnik mora stvarati na proslavu Stvoritelja

Da nastajanje sakralnog djela zahtijeva dubinski odnos s Bogom, potvrdio nam je u razgovoru Anto Mamuša, akademski slikar koji danas živi i radi u Novom Travniku, u Bosni i Hercegovini.
Autor: Marija Pandžić srijeda, 02. studenog 2011. u 00:00
Da nastajanje sakralnog djela zahtijeva dubinski odnos s Bogom, potvrdio nam je u razgovoru Anto Mamuša, akademski slikar koji danas živi i radi u Novom Travniku, u Bosni i Hercegovini.

Kako je rekao, njegov poziv je stvaranje sakralnih djela na profoto2.JPGslavu Stvoritelja. Mamuša je suradnik sakralne galerije "Laudato", a autor je i slike Drinskih mučenica koje su nedavno proglašene blaženicima. Kako nastaje jedno sakralno djelo i što misli o sakralnoj umjetnosti na području Hrvatske i Bosne i Hercegovine, doznajte u razgovoru s Antom Mamušom.

1. Autor ste slike Drinske mučenice, koje značenje za Vas nose ove blaženice?

Za sve katolike zemalja iz kojih potiču mučenice, sada blaženice imaju neprocjenjivo značenje; kao naše zagovornice na nebu, kao one koje su potvrdile da se svetost može ostvariti na zemlji,da nepravda i zločin ne mogu biti zatajeni i da žrtva za vjeru i  Krista uvijek u nebesima ima nagradu u Njemu. Slika je trebala predstavljati podneseno mučeništvo i proslavu tog istog mučeništva u vječnosti. Mučenice su između ostalih dale i zavjet čistoće koji su održale skokom u smrt bježeći od četnika koji su ih htjeli do kraja povrijediti  i obeščastiti. Njihova ljubav prema Kristu, utjecanje u teškim trenucima Spasitelju, ishodilo je takvom odlukom. Vječna ljubav je pobijedila mržnju i prolaznost. Kao vjernik  - sada kada su  Drinske mučenice postale blaženicama - osjećam se u duhovnom i stvarnom svijetu zaštićenijim i vjerujem u njihov snažan zagovor kod Boga.                    

foto3.JPG2. Koliko dugo se bavite sakralnom umjetnošću i kako ste odabrali taj poziv?

Aktivno od  1985., ali znakove vezanosti za sakralni motiv od II. razreda osnovne škole. U sjećanju mi je ostao Kristov lik kao prvi i Bogorodica sa djetetom u srednjoj školi, koje sam uradio sa iznimnom strpljivošću. Dok sam crtao i slikao osjećao sam se posebno, bio sretan. Poslije završene akademije zahvaljujući budnim fratrima i svećenicima dobio sam ozbiljniji angažman sakralne tematike pa se može zaključiti da je poziv „izabrao“ mene, naravno, to se dobro uklapalo u osobni duhovni i vjerski profil.

3. Kako nastaje jedno Vaše umjetničko sakralno djelo?


Meditativno proživljavanje zadanog motiva i čitanje teksta iz Biblije su početak prije samog rada na djelu. Nekada to traje danima a često radim pored i na drugom motivu koji mi pomaže  dok čekam unutarnji poziv da pristupim čistom platnu i počnem raditi. Ako imam mir, sve ide kako treba. Iskrena molitva brzo biva uslišana.

foto4.JPG4. Je li došlo napokon vrijeme za širenje sakralne umjetnosti na području Hrvatske, ali i Bosne i Hercegovine?

Ukazuje se potreba za sakralnom umjetnošću kako u Republici Hrvatskoj tako i u Bosni i Hercegovini  i diljem svijeta. Obnavljaju se stare i grade nove crkve pa s tim i potreba za njihovim uređenjem. Vjerujem da sakralna umjetnost ne mora i ne treba ostati samo unutar sakralnih prostora već se proširiti i na druga područja ljudskog života.

          
5. Koja je moralna i etička odgovornost sakralnog umjetnika?

Umjetniku je od Stvoritelja darovan talent i on je dužan umnažati ga na proslavu Stvoritelja i života. Pitanje morala i etike nužno prožimaju umjetnikov rad na svim područjima a posebno sakralne umjetnosti. Ako povrijedimo ili sablaznimo nekoga svojim djelom, učinili smo grijeh i trebamo se pokajati ispovjediti i uništiti svoje djelo ne gledajući na umjetničku vrijednost. Poslije takvog čina uvjeren sam umjetnik će stvarati vrjednija djela jer se odrekao grijeha, ovisnosti o materijalnom i prolaznom.
    foto5.JPG
6. Postoji li izložba ili slika koja Vas veže uz značajan događaj u Vašem životu?

Ima ih nekoliko ali vjerujem da su sve izložbe i slike djelo  Božje providnosti u mom životu. Rad na slici Drinskih mučenica i njihova beatifikacija za mene imaju posebno značenje i riječima to ne mogu opisati.

7. Kako gledate na djelatnost sakralne galerija Laudato?

Inovativno i prijeko potrebno. Osnivaču i direktoru, gospođi Kseniji Abramović kao i vodstvu galerije, želim mnogo uspjeha i nadasve Božji blagoslov.

 
Da biste komentirali, prijavite se.