DominikS: 'Pobjeda je čisti dar Božji'

Članovi sastava "DominikS" govore o svojem nastupu na Uskrs festu, na kojem su s pjesmom "Molitva" osvojili prvo mjesto.
Autor: Laudato/Josip Bartulić Photo: s. Blanka Jeličić subota, 16. travnja 2016. u 14:31

Sada kada su se dojmovi slegli, recite nam kako je biti pobjednik Uskrs festa?
           
Mlada smo skupina. Iako DominikSi djeluju od 2008. godine, u ovom sastavu smo tek nekoliko mjeseci. Sama mogućnost izlaska iz prostorija KŠC-a i nastupa izvan ove ustanove za nas je velika radost. Nastupiti na najstarijem festivalu duhovne glazbe u Hrvatskoj neizmjerna je sreća.

Otvorila nam se mogućnost nastupa i iskoristili smo je. Predstavili kraj, mjesto i ustanovu iz koje smo ponikli, posao nastojali odradit dobro, Bogu na slavu i uslijedio je višestruki Božji blagoslov. Hvala Mu! Pobjeda je Njegov dar za Hrvate katolike Bosne i Hercegovine, ali i za sve ljude dobre volje. No, nemojmo zaboraviti svi su sudionici pobjednici, jer slaviti Boga pjesmom nije ništa drugo nego pobjeda dobra nad zlom. Pjevali smo srcem, pjevali smo dušom.


Ovo vam je prvi nastup na Uskrs festu i odmah ste ostvarili pobjedu. Jeste li se nadali ovom uspjehu?

Ne, nismo se nadali. Apsolutno nam to nije bio cilj ni prioritet. Zahvalni smo i Bogu i ljudima za mogućnost sudjelovanja, a Bog je htio da urodi stostrukim plodom.  Pobjeda je čisti dar Božji.
 
Nastupili ste pjesmom “Molitva”. Kako je nastala pjesma i zašto ste baš nju izabrali?
Pjesmu smo napisali u relativno kratkom roku. Tema je vezana za Krista, muku, smrt i uskrsnuće. Ideja je tu, ali iz kojega tonaliteta krenuti? Izabrali smo D - mol i gle čuda, riječi su dolazile same od sebe. Očito da je Bogu stalo do nas. Hvala Mu!
           

Je li ovo vaša prva nagrada na natjecanjima?

U ovom sastavu da. No valja se sjetiti i prijašnjih članova skupine DominikS, koji su svojim nastupima bili zapaženi na Don Bosco festivalima. 2014. godine na natjecateljskom dijelu Bonofesta u Vukovaru osvojili smo prvo mjesto pjesmom Tražim te. 


Predstavite nam ukratko DominikS. Tko je sve nastupao na Uskrs festu?

Skupina je nastala unutar KŠC-a Don Bosco -  Žepče. ''Krivac'' za nastanak skupine je s. M. Blanka Jeličić - milosrdnica. Do sada je kroz skupinu prošlo oko stotinjak članova. Sve nas vodi parola: 'Jednom DominikS, uvijek DominikS.'

Na Uskrs festu nastupili smo u slijedećem sastavu: Ana Antunović, Antonija Jurić, Daria Banoža, Nina Kelavić, Filip Dropulja i Tomislav Marić. Moralna i molitvena podrška nam je naša s. M. Blanka Jeličić.
 

Mogu li se vaše pjesme pronaći i na CD-u?

Da i to iz 2010.,  1. CD pod nazivom ''Vjeruj svojim snovima'' izašao je  povodom 10. obljetnice postojanja Katoličkog školskog centra ''Don Bosco'' u Žepču.

2. CD pod nazivom ''Ljubav je beskrajno domišljata'' izašao je iste godine, kao plod suradnje skupine DominikS i skupine ''s. Lujza Kozinović'' o 350-oj obljetnici smrti sv. Vinka Paulskog i sv. Luize de Marillac.

 
Djeluje li DominikS možda i na još neki način osim pjevanja?

Trudimo se prepoznavati potrebe našega kraja, našega naroda i onih koje nam Bog pošalje na životni put. Neki od članova su pripadnici Marijanske vinkovske mladeži - BiH, neki članovi Frame, a neki opet članovi salezijanskih animatora. Svi smo mi Kristovi, a Krist je Božji, stoga među karizmama i djelatnosti nema problema. 16.4. 2016. animirat ćemo liturgijsko pjevanje povodom Primanja i Obećanja Frame u Novom Šeheru ( župa blizu Žepča).
 

Kakvi su planovi za budućnost, nastupate li uskoro negdje?

U slijedećem periodu imamo doista puno obveza. Jedna od njih je po preporuci aranžera, našega dragog Saše Miočića, ali i mnogih dobrih ljudi sa Uskrs festa, snimiti spot za pjesmu ''Molitva''.

Od 6. - 8. 5. 2016. sudjelujemo na Bonofestu u Vukovaru.

Pozvani smo na Marijafest u Sarajevo, koji će se održati u prostorijama pastoralnog centra ''Ivan Pavao II.'' 

18.9. 2016. animirat ćemo liturgijsko slavlje u Lužnici povodom misijskog dana sestara milosrdnica. Poslije svete Mise sudjelujemo u prigodnom programu. 

Osim gore navedenoga neizmjerna nam je radost i animiranje liturgijskog slavlja svečanosti sakramenta ženidbe. Radujemo se s mladom obitelji u nastanku i dajemo svoj obol ostanku i opstanku Hrvata katolika na ovim prostorima.

Želim reći još i ovo, kada je riječ o nastupima i liturgiji mi razlikujemo duhovnu glazbu od liturgijske glazbe. Njegujemo jednu i drugu. Želimo poručiti mladim skladateljima: odgajajmo se u duhu liturgije, jer liturgijska glazba je 'čujni znak nevidljivih Božanskih vrednota'.
 
 

Da biste komentirali, prijavite se.