Fra Iko Skoko: Isus je primjer istinskoga susreta s drugim

Stvarna interpersonalna komunikacija potrebna je svakoj osobi. Ona je kao 'svagdašnji kruh'.
Autor: svjetlorijeci.ba/Laudato/J.B. Photo: screenshot srijeda, 24. srpnja 2019. u 13:07

- Prisjetimo se, Papinsko vijeće za sredstva društvenoga priopćavanja u Naputku o sredstvima društvenoga priopćavanja Communio et progressio iz 1971. u prvoj rečenici kaže što je cilj medija: 'Zajedništvo i napredak ljudskoga društva najpreči su ciljevi društvenog priopćavanja i njegovih sredstava kao što su tisak, film, radio i televizija' - kazao je fra Iko Skoko na početku intervjua kojeg je dao portalu Svjetlo riječi.

Na pitanje shvaća li Crkva u dovoljnoj mjeri važnost zastupljenosti u medijima, fra Iko Skoko naglasio je važnost osnutka zajedničkih medija.

- Pisao sam prije petnaestak godina našim biskupima, provincijalima i apostolskom nunciju u BiH kako bismo na razini BiH trebali imati jedan zajednički tiskani medij i jednu radio postaju. Osnivači bi bile tri biskupije i dvije provincije. Vjerujem kako bismo na taj način imali veći i pozitivniji utjecaj i u društvu te bismo mogli kvalitetnije prenositi kršćanske vrednote i Radosnu vijest - kaže Skoko.

Naglasio je kako u medijima ima prostora za kršćanske vrijednosti i Radosnu vijest, ali bi se kršćani trebali truditi kaki bi njihovi mediji bili pristupačniji današnjim ljudima.

Govorio je i o komunikaciji među ljudima, koja se sve više svodi na nove tehnologije.

- Kažu kako se oni ljudi čiji je posao rad na računalima tuže na nedostatak stvarne komunikacije. Stvarna interpersonalna komunikacija potrebna je svakoj osobi. Ona je kao 'svagdašnji kruh'. Čovjek želi susret. Istinski susret oživljava čovjeka, snaži njegov duh. Živa riječ ima neprocjenjivu snagu i kreativnost. Isus Krist nam je primjer istinskoga susreta s drugom osobom. Od njega možemo mnogo naučiti o stvarnoj interpersonalnoj komunikaciji. Čitajući evanđelja, ima lijepih primjera i u Starom zavjetu, možemo naučiti što su stvarni susreti. Navest ću samo tri Isusova susreta koja možemo pročitati i od njih mnogo naučiti. Dva iz Ivanova evanđelja:  Razgovor Isusa s Nikodemom (Iv 3,1-22) i Razgovor Isusa sa  Samarijankom  na Jakovljevu zdencu kod Sikara (Iv 4,1-39). A jedan je primjer je iz Lukina evanđelja, onaj susret Isusa i Zakeja (Lk 19) - zaključio je fra Iko Skoko.

Cijeli intervju pročitajte OVDJE.

 

Da biste komentirali, prijavite se.