Ivana Plank: NaPro tehnologija je zdrava alternativa umjetnoj oplodnji!

Doktorica veterinarske medicine, Ivana Plank, radi kao stručni suradnik za razvoj u Regionalnoj razvojnoj agenciji. Ovaj intervju otkriva njene stavove o temama poput vjera, feminizam, cjepiva, europski fondovi i alternativi umjetnoj oplodnji.
Autor: Laudato/J.B. ponedjeljak, 11. srpnja 2016. u 08:31

Kako kao supruga i majka uspijevate uskladiti poslovne i obiteljske obveze?

U današnje vrijeme užurbanosti i sve bržeg tempa jedini način za uskladiti svoje obaveze je postaviti prioritete koji je u mom slučaju obitelj. Moram priznati da imam divnog muža koji mi puno pomaže oko obaveza u kući i djece, a tu je važna dobra komunikacija i raspoređivanje obaveza. Također kada idem kući sve svoje poslovne probleme ostavljam na poslu kako bi se obitelji mogla u potpunosti posvetiti. Svi znamo da se u životu sve vrti oko ravnoteže tako je i s obavezama u obitelji i na poslu.
 
Kako vrijeme ide, tako se razvijaju znanost i tehnologija. U tom kontekstu, spominju se cjepiva protiv raznih bolesti. Kada se spominje ta tema, nerijetko dolazi do dijagonalno različitih stavova. Zašto?

Stava sam da do različitih mišljenja dolazi jer imamo dvije grupe ljudi: jednu čine oni koji su cijepili svoju djecu i nisu imali neželjenih nuspojava, u tu grupu ulaze i roditelji koji ne propitkuju sustav cijepljenja, a drugu čine oni roditelji čija su djeca imala neželjenih nuspojava ili pak strahuju da im dijete ne bi neželjeno reagiralo na cjepivo te pritom krenu čitati istraživanja i tada nailaze na oprečne stavove stručnjaka (imunologa). Kada već govorimo o ovoj temi važno je reći kako je znanost poprilično napredovala na ovom području i danas se sa sigurnošću može reći da neka cjepiva zaista izazivaju autoimunološke reakcije koje se pak manifestiraju kao autoimuna bolest, kao i mnoge druge neželjene reakcije od kojih je najteža i smrt djeteta. Potrebno je napomenuti da svako cjepivo može imati neželjene nuspojave, no problem se javlja u onom trenutku ako do istih dođe nitko nije odgovoran nego je trajno bolesno dijete opet na brizi samo roditelju koji je prepušten sam sebi. Nije li dovoljno zabrinjavajući podatak da je do 1985. g. 1 od 2.500 djece razvilo autizam, a danas 1 od 68 djece pogotovo kada znamo da u nekim cjepivima isto piše kao nuspojava , a predviđanja nekih imunologa su da će za 20-tak godina svako drugo dijete biti autistično ukoliko se nešto ne promijeni? Nisu li to alarmantni podaci koji bi zaista sve struke trebali natjerati da preispitaju sigurnost cjepiva? Sve to upravo je ponukalo mnoge roditelje da i sami počnu sumnjati u sustav imunizacije.
 
Općenito gledajući, koliko su cjepiva pomogli u liječenju bolesti te što se tu može poboljšati?

Smatram da se poradi farmaceutskog profita mnoga klinička istraživanja  ne rade kako je propisano, također mnogi sastojci cjepiva su vrlo upitni i za mnoge od njih ne znamo kako dugoročno djeluju na nerazvijeni imunološki sustav djeteta  tu pritom mislim na stanice pilećeg embrija, na fetalne stanice, na formaldehid, na živine spojeve itd., sve je to potrebno još istražiti kao i činjenicu na koji način cjepivo zaista 'štiti' od bolesti i koliko dugo.
 
Ako je vjerovati medijima, Hrvatska spada među zemljama Europske Unije koja je najmanje iskoristila europske fondove. Zašto je tome tako?

Nažalost, u ovom slučaju mediji su izrekli istinu. Moje iskustvo s EU fondovima i zašto je tome tako jest u činjenici da smo mi kao Hrvatska zakomplicirali mnoge natječaje i povlačenje sredstava. Naime, EU je dala određene smjernice, ali naša nadležna ugovorna tijela su pisala Pravilnike za provođenje natječaja i pritom su mnogi Pravilnici bili neprimjenjivi u realnosti ili su bili pak neprovedivi. Također jedan od razloga tako neučinkovitog povlačenja sredstava je i nepovjerenje korisnika (pritom se tu referiram na privatne osobe i tvrtke), ali i nedostatak iskustva onih koji bi trebali provesti neki projekt budući su ti projekti iznimno administrativno zahtjevni te iziskuju  iskustvo i potpunu predanost tome.
 
Kakva su Vaša iskustva sa europskim fondovima?

Pa, rekla bih da imam poprilično iskustva na području EU fondova i u smislu pisanja, praćenja i provođenja projekata. Pripremila sam, pratila i provela 20-tak projekata na području poljoprivrede, 15-tak projekata na području poduzetništva i gospodarstva, te provela projekte u programu 'Progress i Interreg' (prekogranična suradnja). I nadalje radim na pisanju, praćenju i provođenju projekata te se zaista nadam, da će se situacija u dogledno vrijeme po pitanju povlačenja sredstava promijeniti.
 
Danas je gotovo svatko čuo za umjetnu oplodnju, A alternativna rješenja kao što su Billingsova metoda i Craneova metoda, nemaju veliko medijsko pokriće. Koji je razlog tomu?

Postoji i još jedna metoda koju vidim niste spomenuli, koja je meni osobno promijenila život 'NaPro technology' - sustav praćenja plodnih i neplodnih dana. Naravno da je razlog medijske šutnje o istome opet profit, tu je cijeli domino efekt vezan uz isto, no svakom vjerniku bi trebao moralni odabir biti ono što je u skladu sa KKC-om (Katekizam Katoličke Crkve).
 
Koliko vjera utječe na Vaš život?

Bez vjere ne bi mogla ništa, Bog je u mom životu na prvom mjestu. Sve što jesam i što imam je zahvaljujući Gospodinu.
 
Imate li strahove, kao majka, za budućnost vaše, a i ostale djece, uzimajući u obzir u kakvom svijetu živimo? Ako da, kako se nosite s njima?

Naravno da imam strahove, ali nastojim ih predati Bogu jer kako kaže Sv. Pismo: 'Sve mogu u Onome koji me jača.' To ne znači da ne pokušavam utjecati koliko mogu na neke promjene. Što se pak tiče moje djece od malena ih učim da smo mi drugačiji i da mnoge stvari koje su danas općeprihvatljive kod nas nisu prihvatljive. Prvenstveno to djeci nastojim pokazati primjerom, a onda čitanjem Sv. Pisma i svakodnevnim življenjem svoje vjere na svim područjima. Predajem svoju djecu pod zaštitu Gospodina koji ih je stvorio, a ja kao majka činim najviše što mogu da im prenesem vjeru i sustav vrijednosti. Obiteljska molitva je naš centar i snaga svaki dan.
 
Što mislite o feminističkim pokretima i koliko je vama kao ženi pomogao feminizam?

O feminizmu koji danas vlada (liberalni feminizam) nemam pozitivan stav jer je kao takav uništio dostojanstvo žene i pravo žene da bude drugačija od muškarca baš kao što je to Stvoritelj zamislio. Danas taj isti feminizam svodi ženu na puku stvar više nego se to činilo u povijesti i stoga su žene ili zaboravile biti žene ili se boje biti žene po svojoj naravi i po uzoru naše Majke.

U začetku feminizma, žene su se borile da imaju pravo na jednake plaće za isto radno mjesto kao muškarci ali i za pravo glasa. Danas je taj feminizam potpuno izgubio kompas i pretvorio se u protuvjerski pokret šireći razne protuprirodne teorije, žene su sve više nesretne, nerijetko susrećem žene koje priželjkuju da se ponovno uspostavi red i da se muškarci i žene vrate svojim ulogama koje im je Gospodin namijenio u društvu.

Rekla bih da je feminizam ženi donio više štete nego koristi, ali i potpuni društveni kaos u kojem su muškarci zaboravili biti muškarci, a žene biti ženama. Dakako da bi se o tome moglo raspravljati, no na žalost vrijeme nam pokazuje da emancipacija i izjednačavanje uloga je ženi donijelo više štete. Danas žene rade i zarađuju kao muškarci ali kod kuće ih čeka još jedan posao (pranje, kuhanje, peglanje i ostalo) gdje je ona razapeta između društvenih i obiteljskih obaveza. Tu smatram da bi trebalo unutar Crkve potaknuti 'vjerski feminizam' koji će muškarcima usaditi da su tu i da služe i da budu prvi primjer služenja, a žene potaknuti da žive svoje dostojanstvo po uzoru na Blaženu Djevicu Mariju.
 
U kontekstu ženskih prava, često se spominju i promoviraju 'reproduktivna prava žena' tj, pravo na izbor: roditi ili pobaciti dijete (koje je nerijetko žensko). Zašto je pravo na život često negativno etiketiran?

Pobaciti dijete nije ljudsko pravo, baš suprotno svatko ima pravo na život i nitko nema pravo odlučiti tko će živjeti, a tko neće. Medicinski gledano, tijelo djeteta nije tijelo majke, dijete je potpuno odvojena osoba od majke. Čak i po pitanju kada nastaje život, medicina je nedvosmislena. Borba za život etiketirana je negativno jer se promovira kultura smrti i sebeljublja. Svatko ima 'pravo' na sve pa i ubiti, ono što se događa u društvu je posljedica i naše mlake vjere i lijenosti da pokušamo nešto kao vjernici promijeniti. U Bibliji čitamo da nas je Bog poznavao čak i prije nego što nas je oblikovao u majčinoj utrobi, čitamo o Božjoj aktivnoj ulozi u našem stvaranju i oblikovanju u utrobi. Sve to pokazuje da Bog smatra da je dijete u majčinoj utrobi ljudsko biće. Stoga smo kao vjernici dužni biti poslušni Bogu i  dužni braniti svaki život bilo to zgodno ili nezgodno.
 
Koje je Vaše mišljenje o LaudatoTV-u?

Bila sam presretna kada sam vidjela da se pokreće kršćanska televizija i jako mi je važno da postoji takvo nešto gdje se mogu vidjeti i promicati kršćanske vrijednosti. Sve to daje i motivaciju da nastavim putem kojim me Gospodin pozvao.
 
 

Da biste komentirali, prijavite se.