Jakub Kubica: Neraskidiva veza poljskog Pape i hrvatskoga naroda

U povodu prvog spomendana blaženika Ivana Pavla II. koji se slavi u subotu, 22. listopada, razgovarali smo s mladim poljskim novinarom Jakubom Kubicom. U razgovoru smo doznali i na koji se način Poljska priprema na proslavu svog blaženika.
Autor: Marija Pandžić utorak, 18. listopada 2011. u 00:00
U povodu prvog spomendana blaženika Ivana Pavla II. koji se slavi u subotu, 22. listopada, razgovarali smo s mladim poljskim novinarom Jakubom Kubicom. Naime, Kubica je početkom lipnja radio priloge o Hrvatskoj za poljsku državnu televiziju ususret Papinom pohodu Hrvatskoj. Također, izvještavao je i s beatifikacije Ivana Pavla II. održane 1. svibnja. U razgovoru smo doznali i na koji se način Poljska priprema na proslavu svog blaženika.

Jakub Kubica, kao novinar i urednik katoličkih emisija radi na Prvom kanalu državne poljske televizije. Za vrijeme studija novinarstva bio je uključen u rad katoličkih zajednica i to kod dominikanaca u Krakowu. Kako je otkrio u razgovoru, počeo se baviti s novinarstvom i to s katoličkim predznakom, jer ima osjećaj da prenosi dobro, a istovremeno ga taj rad i duhovno ispunja.

„Na poljsku televiziju u Varšavi došao samfotka3.jpg na praksu i tamo sam se zadržao. To je razlog zašto sam došao u Hrvatsku prije Papinog pohoda vašoj zemlji. Tema mojh priloga je bila situacija i život u Hrvatskoj 20 godina nakon proglašenja samostalnosti i 15 godina nakon završetka rata, a nekoliko godina prije ulaska u EU. Duboko su mi se urezala svjedočanstva mladih pri salezijanskoj zajednici. Primjerice, jedna djevojka koja dolazi iz Bosne, Sarajeva, oprostila je čovjeku ubojstvo njezinog oca. To je bilo dirljivo svjedočanstvo koje dotiče svako srce.  Također, jedno dirljivo svjedočanstvo dali su roditelji uključeni u Zajednicu obitelji Zagrebačke nadbiskupije koji su doživjeli obraćenje tijekom jedne teške situacije. Naime, život njihovog djeteta je bio ugrožen te su jedino kroz vjeru i pouzdanje Boga prolazili tu tešku situaciju. Uz Božju pomoć, dijete je preživjelo i danas žive normalnim obiteljskim životom.“

Jakub Kubica, uz studij novinarstva, studirao je i dvije godine kroatistiku. Međutim, zbog obveza morao je odustati od završetka tog studija u Krakowu da bi danas bio student treće godine kroatistike u Varšavi gdje živi i radi.

„Prvi put sam posjetio Hrvatsku nakon prve godine studija i to na proputovanju od Zadra do Dubrovnika. Od tada, čini mi se, sam na poseban način povezan s Hrvatskom. Trenutno radim za Ministarstvo vanjskih poslova Republike Poljske, a kao što je poznato Poljska trenutno presjeda EU te prevodim hrvatskim izaslanstvima vezano uz pregovore Hrvatske se EU. Zanimljivo, za poljsku televiziju sam izvještavao i sa Svjetskog susreta mladih u Madridu gdje sam susreo mnogo hrvatskih volontera. U razgovoru s Hrvatima, doznao sam da im mnogo znači Ivan Pavao II., osobito njegovi pohodi Hrvatskoj za vrijeme i nakon rata.“
  
Budući da je pred Hrvatskom ulazak u Europsku uniju, upitali smo Kubicu kakvo je stanje u Poljskoj nakon njezinog pristupanja EU. „Moram reći, iako nisam euroentuzijast, da je Poljskoj pristupanje EU pripomoglo u financijskom smislu. Mnogi su prije krize otišli na Zapad a danas se njih gotovo 50 posto vratilo u Poljsku  i sad s tim zarađenim novcem otvaraju vlastita poduzeća. Dok je Europa u krizi, u Poljskoj se poboljšava situacija“, ustvrdio je.  

fotka-1.jpgIzvještavati iz Vatikana prije i poslije obreda beatifikacije Ivana Pavla II. nije bio lak posao, priznao nam je naš sugovornik poljski novinar.  Unatoč najboljem mjestu u Vatikanu, žao mu je što nije više bio fokusiran na obred zbog posla koji mu je bio na pameti. Ali oduševili su ga ljudi koji su ga okruživali i iščekivali u vjerskom zanosu proglašenje blaženim tog velikog čovjeka i Papu.

U povodu proslave prvog spomendana blaženog Ivana Pavla II., otkrio je ekskluzivno naš sugovornik Jakub Kubica, u Krakowu će se održati molitvena trodnevnica u centru Ivana Pavla II. „Ne bojte se“ koji je izgrađen u neposrednoj blizini bazilike Božanskog Milosrđa, a koju je blaženik za vrijeme svog pontifikata posvetio. 

„Prvoga dana trodnevnice, u srijedu, u crkvi koja se nalazi u sklopu centra 'Ne bojte se', svi će se hodočasnici moliti Mariji, odnosno molit će se krunica. Za četvrtak je najavljeno klanjanje pred Presvetim,  a u petak će bolesnici primiti sakrament bolesničkog pomazanja“, pojasnio je Kubica nadodavši: „Na dan proslave blaženog Ivana Pavla II. održat će se misa u 10 sati na kojoj će sudjelovati animatori mladih krakovske nadbiskupije, a nakon mise u 13 sati najavljeno je glazbeno-pjesničko događanje pod nazivom 'Ja sam Slaven! Ja sam svjedok nade!' Navečer slijedi središnje misno slavlje koje će se održati u 19 sati, a potom slijedi procesija svjetla.“

fotka-2.jpgKako je rekao, Poljaci Krakow nazivaju Papin grad, i zato se u njemu nalazi novoizgrađeni centar Ivana Pavla II. nazvan „Ne bojte se“. Upravo je u tom gradu, Karol Wojtyla proveo 40 godina.

„Kad je Ivan Pavao II. umro 2005. bio mi je to neobičan i tužan osjećaj. Rođen sam 1984. i to je bio jedini papa kojeg sam poznavao. Vidio sam ga 2002. za vrijeme njegovog posljednjeg pohoda Poljskoj. Naime, s mladima sam sudjelovao na bdijenju u Krakowu prije nedjeljnog euharistijskoga slavlja s Ivanom Pavlom II. Ondje sam ga prvi i zadnji put vidio na dva-tri metra razdaljine. Taj događaj nikad neću zaboraviti“, rekao je Jakub Kubica.  

 
Da biste komentirali, prijavite se.