Josip Šimunić: "Ne prođe dan da se ne pomolim"

Ekskluzivno za Laudato.hr Josip Šimunić iskreno progovara o svom životu, planovima za budućnost,o očinstvu i vjeri.
Autor: Laudato/I.J.S Photo: www.glasbrotnja.net srijeda, 28. siječnja 2015. u 08:37

Javnosti ste poznati kao uspješan nogometaš, ali tko je još Josip Šimunić?
Ja bi rekao da sam običan covjek. Volim pomoći ljudima, imam svoje vrijednosti, volim svoju obitelj i svoju domovinu.

Vaš povik “Za dom spremni” nakon utakmice, naišao je na  neodobravanje medija, vlasti i dijela javnosti, a urodio i kaznom. Kako danas gledate na to? Žalite li zbog povika i zbog nenastupanja na SP-u u Brazilu?
Danas gledam na to kao veliku nepravdu u mom životu, mozda najveću. Ne žalim ništa u životu, pa neću ni to. Mogu samo reci da sam JAKO puno naučio od današnje Hrvatske. Bilo mi je jako teško te utakmice gledati od kuće. Pozvao sam prijatelje, roštiljao, ali sjećam se osjećaja razočarenja i bilo mi je vrlo teško gledati.

Nastupali ste za mnogobrojne klubove i reprezentaciju. Možete li izdvojiti klub koji vam je ipak najdraži ili je ostao u najboljem sjećanju?
Tu bi morao spominjati Herthu iz Berlina. Tu sam najljepše trenutke u klubskom nogometu doživio i ne mogu ih nikada zaboraviti. Bilo je i tužnih trenutaka, ali puno više lijepih.

Upisali ste Trenersku akademiju. Koji klub biste voljeli trenirati?
To je lako… Real Madrid.

Znači li to prestanak vaše nogometne karijere, a početak trenerske?
Prestanak je nogometne karijere, i najvjerovatnije početak trenerske.


Imate li uzora među trenerima? (ako da, obrazložite zbog čega?)
Jose Mourinho. Razlog je jednostavan- čini mi se da čovjek uvijek zna izvući maksimum od svakog igrača, ne samo prvih 11 nego i ostale.

Tko je po vama danas najbolji, a tko najperspektivniji nogometaš?
Najbolji za mene je Leo Messi. A najperspektivniji Mateo Kovačić.


 Prošle ste godine postali tata. Koliko vam se život promijenio od tada?
Hvala Bogu da sam postao tata. Dobili smo supruga i ja najljepši poklon od dragog Boga. Život mi se promijenio tako da sama pomisao na kćerkicu me čini sretnim.


Gdje trenutno živite? Koji su vam planovi za budućnost – privatni i profesionalni?
Trenutno živimo u Zagrebu. Želim jedno vrijeme jednostavno uživati, putovati. Poslije toga ćemo vidjeti gdje nas put vodi. To će vjerovatno ovisiti o poslu koji ću krenuti raditi.

Da imate vremeplov, gdje biste se u prošlost voljeli vratiti i zašto?
Ne bi nista promijenio. Sve sam u životu uspio što sam želio.

Vjerujete li u Boga?
Da vjerujem. Moram reci da su mi vjera i dragi Bog jako pomagali u životu i uvijek me usmjeravali na pravi put. Bez vjere ne bi bio gdje sam danas. Svaki dan je dragi Bog sa mnom i sa mojim obitelji. Ne prođe dan da se ne pomolim.

Uskoro s radom počinje obiteljska televizija sa katoličkim vrijednostima - Laudato TV. Što mislite kolika je potreba danas za pokretanjem jedne takve televizije? Kakva je po vama današnja medijska scena?
Takva televizija je definitivno bitna. Današnja medijska scena daje prostor samo ludim stvarima. Skreću nam pozornosti na negativne događanja i najviše prikazuju sulude teme. Treba vratiti narodu malo nade, malo inspiracije, a ne samo propagirati tmurne i senzacionalne vijesti.


Koliko će takva televizija doprinjeti našim ljudima / iseljenicima koji žive daleko od domovine? (televizija će se prikazivati i putem satelita)?
Jedna od najbitnijih vrijednosti što vecina Hrvata ima je vjera. Hrvati koje žive u RH i oni koje žive u inozemstvu su sačuvali našu vjeru 1300 godina. Ovakva televizija će im biti zanimljiva zato što uvijek vole znati što se događa u Domovini.

 

Da biste komentirali, prijavite se.