Kako su progledali srcem – svjedočanstvo zajednice ''Srce Isusovo''

Mario Ćurić - koordinator ''rasadnika'' volontera - zajednice ''Srca Isusova'' i njezin član, povodom volontiranja na koncertu ''Progledaj srcem'' podijelio je s nama svoje dojmove s koncerta i pojasnio nam u čemu leži tajna gorljivosti za volontiranje koju njihova zajednica budi u svakom svojem članu.
Autor: Laudato/M.S. Photo: Mario Ćurić subota, 19. svibnja 2018. u 08:02
Zašto ste se odlučili za volontiranje na koncertu ''Progledaj srcem''?

Odgovor je vrlo jednostavan. Želimo biti dio toga ''dobra koje mijenja sve''. To jednostavno srce prepozna i bez imalo premišljanja se odazove.
 
Kakvo je to iskustvo bilo za vas kao volontere?

Mislim da je dovoljno pogledati slike i vidjeti ta nasmiješena i radosna lica volontera.
Vidim po njihovim reakcijama i komentarima da je ovo događaj koji će oni kao volonteri pamtiti cijeloga života i biti ponosni na sebe. Ja ću također pamtiti te biti i ostati izuzetno ponosan na svakoga od njih. I ovim putem bih još jednom zahvalio svima njima, zaista su vrlo savjesno i ozbiljno pristupili svojoj službi i volontirali s takvom ljubavlju da kada sam ih gledao nisam mogao ne upijati tu ljubav i radost koju su širili oko sebe. Posebno je bio emotivan trenutak kada se jedna slijepa djevojka javila da želi volontirati. Kada smo dijelili volonterske majice na sastanku prije koncerta, ista ta djevojka, kada je obukla majicu, zaplakala je od sreće. Iako fizičkim očima ne vidi, progledalo je srce. Ne njeno, jer njezino srce je odavno progledalo. Progledalo je moje, i mnogih prisutnih u tome trenutku. Evo, to je to, mislim da je ovo najadekvatniji odgovor o tome što mislim o ''Progledaj srcem''. Nastavite tako, a od nas ćete imati maksimalnu podršku.
 
Što vas potiče na takvo volontersko uključivanje u raznorazne katoličke projekte?

Ono što nas najviše vodi u uključivanje i aktivno služenje jest Kristova zapovijed ljubavi: 'Ljubi Gospodina, Boga svojega svim srcem svojim, svom dušom svojom i svim umom svojim.' (Mt 22, 37) Te: 'Ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga.' (Mt 22, 39)
Dakle, Krist nas poziva da ljubimo, pritom nam je pokazao kako se to radi. Svojim životom nam je jasno pokazao. Došao je među ljude i služio im. Potaknuti ovim zapovijedima ljubavi mi ne možemo ostati imuni.
Tome nas uči Krist, uči nas naša sveta Katolička Crkva, uči nas naša zajednica. Doista je lijepo kada se čovjek iskrena srca da u službu dobra. Zajednica je prepoznala bitnost služenja i uvijek iznova potiče i ohrabruje. 
Svaki član molitvene zajednice ''Srce Isusovo'' ima svoju službu u nekom od timova zajednice. Ono što nas posebno veseli i jako smo ponosni na svakoga našega člana je to što njihovo služenje nije samo u okvirima tima u kojem jesu i zajednice. Ono se prelijeva gdje god da jesu, u njihovim obiteljima, školama, fakultetima, radim sredinama.
 
Mnogi su projekti u koje je zajednica ''Srce Isusovo'' uključena u organizaciju i volontiranje. Tako već treću godinu za redom aktivno sudjeluje u cjelokupnoj organizaciji ''Hoda za život'', prošle godine je sudjelovala u organizaciji duhovne obnove ''Isus na brucošijadi'' u Ciboni, a s Laudato TV-om je od prvog koncerta ''Progledaj Srcem''. Dobar dio zajednice sudjelovao je u volontiranju kada je tijelo sv. Leopolda Bogdana Mandića bilo u Zagrebu te su služili kao ispomoć kada je tijelo sv. L. B. Mandića dolazilo u Crnu Goru.
 
Koja je vaša primarna zadaća kao zajednice i na što posebno stavljate naglasak u radu?

Pored ulične evangelizacije i molitve krunice svakog utorka u 20 sati na Kamenitim vratima gdje se okupljaju mahom mladi ljudi, gladni Boga, posljednjih godina aktivno djelujemo na području Hrvatske, na način da članovi zajednice, na poziv odlaze na susrete u druge gradove sudjelujući u duhovnim obnovama i humanitarnim koncertima. Putuje se i u gradove u kojima je posebno teška situacija, gdje mladi nemaju perspektive te napuštaju svoja rodna mjesta. Putuje se i tamo gdje je Domovinski rat ostavio težak trag. Djeluje se duhovnim programom, svjedočanstvima i duhovnom glazbom.
Zajednica je orijentirana na duhovni rad i duhovni rast pojedinca kroz duhovne obnove, edukacije, kućne molitvene susrete i individualni razgovor sa psihologom. Prije svega se nastoji ljude oblikovati učenjem i molitvom kako bi u svom svakodnevnom životu mogli prenositi kršćanske vrijednosti. Potiče se osobni rast i razvoj kroz humanitarni rad i rad za opće dobro.
 
Molitvena zajednica ''Srce Isusovo'' održala je niz koncerata, dva puta godišnje organizira hodočašće mladih u Međugorje te ljetni kamp za mlade na otoku Pašmanu. Svake prve subote u mjesecu zajednica sudjeluje u bazilici Srca Isusovog u Palmotićevoj na svetoj Misi u 19:00 sati nakon koje je klanjanje i slavljenje te prilika za druženje i upoznavanje.
 
Ako ga imate, koji je vaš ''moto'' prema kojem djelujete, sukladno tome, kakvu (čiju) duhovnost njegujete te tko je duhovnik koji prati zajednicu?

Zanimljivo je ovo po pitanju "mota". Sjećam se kada sam se ja pridružio zajednici svega nekoliko mjeseci nakon što se krenulo s molitvom na Kamenitim vratima Alan je stalno imao običaj govoriti: ''Samo jakoooo, nema labavo!!!'' I to je nekako ostalo do dana današnjega. Nekako upravo te riječi mi odjekuju prije svakoga kretanja u "akciju". Pa upravo njih prenosim i ponavljam volonterima.
Zajednica ima svojeg voditelja Alana Hržicu i duhovnika p. Petra Nodila koji je naslijedio prvog duhovnika, p. Ivana Iku Mandurića.
Što se duhovnosti tiče njeguje se Isusovačka duhovnost te duhovnost sv. Ignacija čije duhovne vježbe članovi prolaze. Uz to u zajednici djeluje čitav niz službi u koje su uključeni članovi zajednice.
Službe koje djeluju su: služba za potrebite (kroz prikupljanje dobara pružanje materijalne pomoći osobama u potrebi), za nezbrinutu djecu, za starije i nemoćne, za bolesnu djecu u bolnicama, za medije, molitvene službe, tim poslužitelja (redari, volonteri)...
 
Kako je moguće učlaniti se u zajednicu i koje sve uvjete jedan kandidat mora ispunjavati?

Svatko tko je upoznao Isusa i želi produbiti svoju vjeru, želi Gospodina na prvom mjestu u svom životu dobrodošao je u zajednicu. Prije samog formalnog ulaska u zajednicu potrebno je proći određeno vrijeme formacije kako bi se vidjelo živi li osoba zaista ono što govori, koliko je autentična u svojoj vjeri i koliko je spremna služiti Bogu i zajednici. To radi naš Evatim – tim zadužen za primanje novih članova.
Sam proces formacije prati nekoliko naših dugogodišnjih članova koji kroz mjesečne susrete i razgovore s kandidatima procjenjuju njihovu duhovnu zrelost i spremnost za zajednicu i djelovanje kroz nju. Naša je obveza i odgovornost kao zajednice biti u poslušnosti, prije svega prema Gospodinu, ali i prema Katoličkoj Crkvi u svim segmentima našeg djelovanja.
 
Što mislite o Laudatu kao televiziji, njezinoj ulozi u društvu?

Osobno sam izuzetno sretan i Bogu zahvalan što imamo ovakav televizijski program,  kamo sreće da ih je i više. No što je tu je, napokon imamo našu obiteljsku televiziju i za nju nam se boriti i nju podupirati. Smatram da je njezina uloga u društvu daleko veća nego što se to ovako ''na oko'' čini. Kao što i geslo kaže: 'Dobro mijenja sve', kako svakoga pojedinca tako i kompletno društvo. To je dug proces no svi skupa nećemo odustajati. Dokle god je Laudato TV u službi dobra, ja čvrsto vjerujem da će doista imati veliku ulogu u mijenjanju našega društva na dobro, u svim njegovim segmentima.

Da biste komentirali, prijavite se.